Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell krijgt toestemming voor gasproject op Britse Noordzee

Shell krijgt toestemming voor gasproject op Britse Noordzee

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft goedkeuring gekregen voor de ontwikkeling van het Jackdaw-aardgasveld in het Britse gedeelde van de Noordzee. Dat gebeurde acht maanden nadat de Britse toezichthouder het project uit milieuoverwegingen had geblokkeerd.

Dat Shell nu alsnog goedkeuring krijgt markeert een verandering in het regeringsbeleid ten opzichte van vorig jaar. Destijds waren de vooruitzichten van de olie- en gasindustrie in het Verenigd Koninkrijk minder omdat de Britse regering zich volop concentreerde op het organiseren van de COP 26-klimaatbesprekingen. Maar nu de energieprijzen de pan uit rijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zoeken de Britten naar manieren om de binnenlandse olie- en gasvoorraden op peil te houden.

In een nieuwe milieuverklaring die in maart is ingediend, zegt Shell dat het de ontluchting zal verminderen en andere processen bij Jackdaw zal wijzigen waardoor de hoeveelheid emissies van het project afnemen. De Britse toezichthouder heeft het project volgens een brief eind mei goedgekeurd met daarbij de opmerking dat de klus "geen significante effecten op het milieu zal hebben".

Het aantal nieuwe olie- en gasprojecten in de Britse Noordzee is de afgelopen jaren minder geworden. Dat komt vooral doordat investeerders de industrie hebben aangespoord de uitgaven te beperken. Daarnaast hebben milieuactivisten druk uitgeoefend om klimaatverandering aan te pakken. Volgens Greenpeace is de goedkeuring van Jackdaw een "wanhopig en destructief besluit" van de Britse regering, en tevens een bewijs dat er geen langetermijnplan is.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

9 minuten geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

3 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

3 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

14 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

19 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

19 uur geleden