Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell koploper in groene AEX dankzij hogere olieprijzen

Shell koploper in groene AEX dankzij hogere olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Shell was dinsdag de sterkste stijger in een hogere AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het olie- en gasconcern profiteerde van de gestegen olieprijzen na ontkenningen van meerdere leden van oliekartel OPEC+ dat de productie in december kan worden verhoogd. Ook elders in Europa zaten de oliefondsen daardoor behoorlijk in de lift.

De AEX eindigde met een plus van 0,8 procent op 716,33 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 940,84 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen lieten koerswinsten tot 1 procent optekenen.

Zakenkrant The Wall Street Journal meldde maandag dat de OPEC+ zou praten over een productieverhoging met een half miljoen vaten per dag. Dat werd echter tegengesproken door Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Irak en Koeweit. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 81,29 dollar en Brentolie werd 1,7 procent duurder op 88,91 dollar per vat.

Olie-industrie

Shell won daarop 5 procent. Een dag eerder daalde het aandeel juist nog bijna 3 procent omdat de olieprijzen toen flink onderuit gingen. Het Franse olieconcern TotalEnergies werd 4,5 procent hoger gezet in Parijs en het Britse BP klom 6,5 procent in Londen. Het Spaanse Repsol en het Italiaanse Eni gingen tot 6,6 procent vooruit. De Nederlandse maritieme oliedienstverlener SBM Offshore kreeg er 4,3 procent bij in de MidKap.

Prosus was de grootste daler in de hoofdindex op Beursplein 5 met een min van 2,7 procent. De techinvesteerder waarschuwde voor een forse winstdaling in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar. De daling komt onder meer omdat Prosus vorig jaar nog een forse winst boekte op de verkoop van aandelen van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent. Het bedrijf komt woensdag met volledige resultaten naar buiten.

Dalers en euro- en oliekoers

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak dook biotechnoloog Vivoryon Therapeutics bijna 11 procent in het rood, na tegenvallende resultaten. De cijfers van houtveredelaar Accsys vielen wel goed bij beleggers want dat aandeel sprong bijna 9 procent omhoog.

De euro was 1,0267 dollar waard, tegen 1,0239 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

49 minuten geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

1 uur geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

2 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

2 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

2 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

3 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

3 uur geleden