Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell: klimaatvonnis heeft veel gevolgen, maar helpt klimaat niet

Shell: klimaatvonnis heeft veel gevolgen, maar helpt klimaat niet

DEN HAAG (ANP) - Als het gerechtshof het vonnis in de klimaatzaak tegen Shell in stand houdt, dan kan dat volgens het bedrijf "grote gevolgen" hebben voor andere grote bedrijven en daarmee voor de hele Nederlandse economie. Het klimaat zou daar echter niets mee opschieten, betogen de advocaten van Shell op de openingsdag van het hoger beroep in de zaak. Een verplichting voor Shell om minder broeikasgassen uit te stoten kan zelfs averechts werken, stellen ze. Volgens het bedrijf kunnen concurrenten profiteren en wordt zo "de rol die Shell wil spelen in de energietransitie belemmerd".

Milieudefensie had de zaak aangespannen, met steun van Greenpeace en anderen. De rechtbank gaf de eisers in eerste instantie grotendeels gelijk. Shell moet eind 2030 de uitstoot van broeikasgassen die het veroorzaakt met 45 procent hebben verlaagd, ten opzichte van 2019. Dat geldt ook voor de uitstoot van klanten die brandstoffen van Shell verbranden. Shell tekende beroep aan. Het bedrijf vindt dat de rechters hun taken "te buiten" zijn gegaan.

Het olie- en gasbedrijf voert voor het hof een reeks argumenten aan tegen het vonnis. De advocaten vinden het onder meer onterecht dat Shell verantwoordelijk wordt gehouden voor uitstoot van klanten. Voor leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie heeft de rechter volgens hen te weinig oog gehad.

"Contraproductief"

Met het verminderen van de uitstoot binnen de eigen organisatie zegt Shell al voortvarend bezig te zijn. De eisers in de zaak wijzen er op hun beurt op dat deze uitstoot slechts een paar procent van het totaal is: de zaak draait vooral om de CO2 die vrijkomt bij het uiteindelijke verbruik van Shell-producten.

De zaak gaat volgens de raadslieden niet over de vraag of actie nodig is tegen klimaatverandering. "Die noodzaak bestaat, Shell is het daarmee eens", benadrukt advocaat Daan Lunsingh Scheurleer. Shell zegt het ook eens te zijn met het doel uit het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Hoe dat doel moet worden bereikt, is echter niet aan de rechter, vindt de multinational. De rechtbank heeft "de verkeerde afslag genomen".

Als Milieudefensie de beroepszaak wint, kan dat volgens Shell "contraproductief blijken". Zo bestaat volgens de raadslieden de kans dat als het bedrijf bijvoorbeeld minder gas moet gaan winnen, er meer steenkool nodig is. Kolen zijn vervuilender dan gas.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden