
'Shell is hard nodig om energietransitie vlot te trekken'
DEN HAAG (ANP) - Olie - en gasproducent Shell is hard nodig voor de energietransitie. Dat zei Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This in het tv-programma Buitenhof. Volgens Van Baal heeft Shell het geld en de macht om de energietransitie vlot te trekken. Het bedrijf zou daarvoor de komende jaren nog meer moeten investeren in duurzame energie.
Van Baal ging in gesprek met Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Die erkent dat er voor Shell een behoorlijke opgave ligt, maar ook dat het niet alleen aan Shell is om de uitstoot te beperken. Daar ligt volgens hem ook een rol voor de eindgebruiker.
Shell is volgens Wetselaar jaarlijks goed voor de uitstoot van 1,7 gigaton broeikasgas uit. Dat gaat dan niet alleen om de uitstoot door het bedrijf zelf, maar vooral ook door de klanten die Shell-producten zoals brandstoffen gebruiken. Daarmee is het bedrijf goed voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot van schadelijke stoffen.
Klimaatplannen
Afgelopen week stemde een grote meerderheid van de aandeelhouders van Shell in met de klimaatplannen van het bedrijf. Shell wil tegen 2050 zijn uitstoot hebben gereduceerd tot nul. Daarbij wil het klanten duurzame alternatieven bieden. Zo wordt in Rotterdam een grote waterstoffabriek gebouwd, waarbij nog niet zeker is of er klanten voor zijn. Waterstof speelt volgens Wetselaar een belangrijke rol in het terugbrengen van de uitstoot in de transportsector en in de zware industrie.
De motie van Follow This, die onder meer oproept geen geld meer te steken in het oppompen van olie en gas en meer te investeren in duurzame varianten, haalde het niet. Maar met de steun van 30 procent van de aandeelhouders, is er wel een groeiende groep die een duurzamere koers van Shell eist.
Van Baal benadrukte dat Shell goed is in het snel optuigen van grote projecten. Als voorbeeld noemde hij de aanleg van de gasleidingen, nadat het Groninger gasveld werd ontdekt. Binnen tien jaar was vrijwel heel Nederland op aardgas aangesloten. "Nu willen we ook zoiets van Shell", aldus Van Baal.
Milieudefensie
Milieudefensie blijft erbij dat Shell "het klimaat verraadt". De organisatie beweerde eerder dat Shell het publiek misleidt met "groene praatjes", terwijl de plannen van het concern niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De plannen van Shell om de uitstoot te compenseren noemt Milieudefensie-directeur Donald Pols 'onrealistisch', waarbij het bedrijf inzet op nog onbewezen technieken.
Milieudefensie eist in de klimaatzaak die het aanspande tegen Shell dat het bedrijf stopt met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Ook moet Shell zijn uitstoot terugbrengen met 45 procent. Komende woensdag is de uitspraak.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
17 minuten geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
1 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
4 uur geleden