Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Shell is hard nodig om energietransitie vlot te trekken'

'Shell is hard nodig om energietransitie vlot te trekken'

DEN HAAG (ANP) - Olie - en gasproducent Shell is hard nodig voor de energietransitie. Dat zei Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This in het tv-programma Buitenhof. Volgens Van Baal heeft Shell het geld en de macht om de energietransitie vlot te trekken. Het bedrijf zou daarvoor de komende jaren nog meer moeten investeren in duurzame energie.

Van Baal ging in gesprek met Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Die erkent dat er voor Shell een behoorlijke opgave ligt, maar ook dat het niet alleen aan Shell is om de uitstoot te beperken. Daar ligt volgens hem ook een rol voor de eindgebruiker.

Shell is volgens Wetselaar jaarlijks goed voor de uitstoot van 1,7 gigaton broeikasgas uit. Dat gaat dan niet alleen om de uitstoot door het bedrijf zelf, maar vooral ook door de klanten die Shell-producten zoals brandstoffen gebruiken. Daarmee is het bedrijf goed voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot van schadelijke stoffen.

Klimaatplannen

Afgelopen week stemde een grote meerderheid van de aandeelhouders van Shell in met de klimaatplannen van het bedrijf. Shell wil tegen 2050 zijn uitstoot hebben gereduceerd tot nul. Daarbij wil het klanten duurzame alternatieven bieden. Zo wordt in Rotterdam een grote waterstoffabriek gebouwd, waarbij nog niet zeker is of er klanten voor zijn. Waterstof speelt volgens Wetselaar een belangrijke rol in het terugbrengen van de uitstoot in de transportsector en in de zware industrie.

De motie van Follow This, die onder meer oproept geen geld meer te steken in het oppompen van olie en gas en meer te investeren in duurzame varianten, haalde het niet. Maar met de steun van 30 procent van de aandeelhouders, is er wel een groeiende groep die een duurzamere koers van Shell eist.

Van Baal benadrukte dat Shell goed is in het snel optuigen van grote projecten. Als voorbeeld noemde hij de aanleg van de gasleidingen, nadat het Groninger gasveld werd ontdekt. Binnen tien jaar was vrijwel heel Nederland op aardgas aangesloten. "Nu willen we ook zoiets van Shell", aldus Van Baal.

Milieudefensie

Milieudefensie blijft erbij dat Shell "het klimaat verraadt". De organisatie beweerde eerder dat Shell het publiek misleidt met "groene praatjes", terwijl de plannen van het concern niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De plannen van Shell om de uitstoot te compenseren noemt Milieudefensie-directeur Donald Pols 'onrealistisch', waarbij het bedrijf inzet op nog onbewezen technieken.

Milieudefensie eist in de klimaatzaak die het aanspande tegen Shell dat het bedrijf stopt met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Ook moet Shell zijn uitstoot terugbrengen met 45 procent. Komende woensdag is de uitspraak.

Meer uit Financieel

Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

34 minuten geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

2 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

3 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

3 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

4 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

4 uur geleden
Cypriotische kaasmakers verliezen Europese halloumirechtszaak

LUXEMBURG (ANP/DPA) - Een coalitie van Cypriotische kaasmakers is het niet eens met de officiële omschrijving van halloumi van de EU en stapte daarom naar de rechter. Ze zijn het niet eens met de beschrijving dat de gebruikte melk voornamelijk afkomstig moet zijn van schapen of geiten, met niet meer dan 50 procent koemelk in de mix. De aanklagers maakten ook bezwaar tegen de officiële beschrijving van hoe de kaas ruikt. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp woensdag de klachten die tot doel had de wettelijke aanduiding van halloumi door de Europese Commissie ongedaan te maken.

5 uur geleden