Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell in kopgroep AEX dankzij duurdere olie

Shell in kopgroep AEX dankzij duurdere olie

AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. De olie- en gasproducent bleef profiteren van de stijgende olieprijzen. Ook Intertrust werd flink hoger gezet dankzij een nieuw overnamebod op de financieel dienstverlener. De beurzen bleven verder in de greep van de opmars van de Omikron-variant, die afgelopen week al voor onzekerheid op de aandelenmarkten zorgde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 772,06 punten. De MidKap bleef vlak op 1008,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,7 procent.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat de Chinese centrale bank de kapitaaleisen voor banken voor de tweede keer dit jaar heeft verlaagd. Banken hoeven nu minder geld achter de hand te houden en kunnen meer leningen verstrekken aan bedrijven. Beijing hoopt met de stap het economische herstel weer aan te jagen. De Chinese economie kampt onder meer met grote schuldproblemen in de vastgoedsector en lokale virusuitbraken.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij in de AEX met een min van 5 procent, mede door een adviesverlaging van financieel dienstverlener Bernstein. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML volgden met verliezen tot 3 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield ging aan kop, met een winst van 2,4 procent.

Shell won 2,2 procent. De olieprijzen gingen verder omhoog nadat olieproducent Saudi-Arabië de prijzen voor ruwe olie voor januari verhoogde. De prijsverhoging toont aan dat het land vertrouwen heeft in de vooruitzichten van de vraag naar olie ondanks de opmars van Omikron.

Intertrust

In de MidKap steeg Intertrust 6 procent. Het bedrijf is akkoord gegaan met een overnamebod van 20 euro per aandeel van zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. Intertrust voerde eerder al gesprekken met investeerder CVC Capital Partners over een bod van 18 euro per aandeel, maar die gesprekken werden afgelopen week afgebroken.

Telecom Italia zakte 3 procent in Milaan. Het Franse mediaconcern Vivendi (plus 0,4 procent), grootaandeelhouder van het Italiaanse telecombedrijf, zou bereid zijn om te praten over een overname van Telecom Italia door de Italiaanse staat. Onlangs bood de Amerikaanse investeerder KKR bijna 11 miljard euro voor Telecom Italia, maar Vivendi zag daar niets in.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1309 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 67,89 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent meer op 71,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

5 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

6 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

7 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

8 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

11 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

13 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden