Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell in kopgroep AEX dankzij duurdere olie

Shell in kopgroep AEX dankzij duurdere olie

AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. De olie- en gasproducent bleef profiteren van de stijgende olieprijzen. Ook Intertrust werd flink hoger gezet dankzij een nieuw overnamebod op de financieel dienstverlener. De beurzen bleven verder in de greep van de opmars van de Omikron-variant, die afgelopen week al voor onzekerheid op de aandelenmarkten zorgde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 772,06 punten. De MidKap bleef vlak op 1008,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,7 procent.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat de Chinese centrale bank de kapitaaleisen voor banken voor de tweede keer dit jaar heeft verlaagd. Banken hoeven nu minder geld achter de hand te houden en kunnen meer leningen verstrekken aan bedrijven. Beijing hoopt met de stap het economische herstel weer aan te jagen. De Chinese economie kampt onder meer met grote schuldproblemen in de vastgoedsector en lokale virusuitbraken.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij in de AEX met een min van 5 procent, mede door een adviesverlaging van financieel dienstverlener Bernstein. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML volgden met verliezen tot 3 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield ging aan kop, met een winst van 2,4 procent.

Shell won 2,2 procent. De olieprijzen gingen verder omhoog nadat olieproducent Saudi-Arabiƫ de prijzen voor ruwe olie voor januari verhoogde. De prijsverhoging toont aan dat het land vertrouwen heeft in de vooruitzichten van de vraag naar olie ondanks de opmars van Omikron.

Intertrust

In de MidKap steeg Intertrust 6 procent. Het bedrijf is akkoord gegaan met een overnamebod van 20 euro per aandeel van zijn Amerikaanse branchegenoot CSC. Intertrust voerde eerder al gesprekken met investeerder CVC Capital Partners over een bod van 18 euro per aandeel, maar die gesprekken werden afgelopen week afgebroken.

Telecom Italia zakte 3 procent in Milaan. Het Franse mediaconcern Vivendi (plus 0,4 procent), grootaandeelhouder van het Italiaanse telecombedrijf, zou bereid zijn om te praten over een overname van Telecom Italia door de Italiaanse staat. Onlangs bood de Amerikaanse investeerder KKR bijna 11 miljard euro voor Telecom Italia, maar Vivendi zag daar niets in.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1309 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 67,89 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent meer op 71,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

18 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

20 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

23 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden