Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell, IKEA en Toyota op Russische lijst voor nationalisatie

Shell, IKEA en Toyota op Russische lijst voor nationalisatie

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft een lijst met westerse bedrijven opgesteld die genationaliseerd zouden kunnen worden. Op die lijst met 59 namen staan onder meer olie- en gasconcern Shell, autoproducenten Volkswagen en Toyota en meubelwarenhuis IKEA, meldt het Russische nieuwsagentschap Izvestia. De reden daarvoor is dat de ondernemingen zich terugtrokken uit het land vanwege de oorlog in Oekraïne, volgens het Kremlin zonder garanties te geven aan consumenten.

De lijst kan nog worden uitgebreid met meer bedrijven, zei Oleg Pavlov van het Openbaar Consumenten Initiatief, dat de lijst samenstelde. Die is al naar de regering gestuurd. Maar als meer bedrijven stoppen met zakendoen in het land en Russische consumenten zonder garanties achterlaten, komen die volgens Pavlov ook op de lijst te staan.

Eerder nam de regering in Moskou een wetsvoorstel aan om bedrijven die voor meer dan 25 procent in handen waren van buitenlanders uit zogeheten 'onvriendelijke naties' onder curatele te stellen. Bedrijven kunnen die curatele voorkomen door binnen vijf dagen na aankondiging de activiteiten te hervatten of hun aandelen te verkopen, stelde Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, eerder. Dan moeten de activiteiten en werknemers wel behouden blijven.

Gebeurt dat niet dan wordt er een tijdelijk bestuur voor drie maanden aangesteld door een rechter en de bedrijfsbezittingen en -activiteiten ondergebracht in een nieuwe onderneming. Na afloop van die drie maanden worden de aandelen in de nieuwe organisaties dan geveild. Voor de bedrijven op deze lijst zou eenzelfde regeling kunnen gaan gelden.

Meer uit Financieel

Kleine stijging autoverkoop BMW, flink meer elektrisch

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkopen licht zien stijgen. Daarbij deden volledig elektrische auto's het goed. De verkoop van motorfietsen van BMW ging wel omlaag.

4 minuten geleden
Toyota somberder over winst na schandaal bij Daihatsu

TOYOTA (ANP) - Autofabrikant Toyota is somberder over zijn winst in het lopende boekjaar. Het Japanse concern kampt met de nasleep van een schandaal bij dochterbedrijf Daihatsu, waar veiligheidstesten jarenlang gemanipuleerd werden. Daardoor moest Toyota ook zijn productiedoelen voor de komende tijd verlagen.

25 minuten geleden
Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

DEN HAAG (ANP) - De productie in de Nederlandse industrie is in maart met 6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

1 uur geleden
Wijdverbreid seksueel wangedrag bij banktoezichthouder VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Binnen de Amerikaanse banktoezichthouder FDIC is sprake van wijdverbreid seksueel wangedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek door advocatenkantoor Cleary Gottlieb, dat uitgevoerd werd naar aanleiding van een artikel in The Wall Street Journal over de toezichthouder.

2 uur geleden
AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug na bekentenis

LONDEN (ANP) - De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, meldt de krant The Telegraph. Eind april gaf de farmaceut toe dat het vaccin "in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken". TTS staat voor trombose met trombocytopenie syndroom en kan tot bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes leiden.

7 uur geleden
Walt Disney keldert op Wall Street, ondanks winst streamingtak

NEW YORK (ANP) - Entertainment- en mediaconcern Walt Disney is dinsdag onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf presenteerde zijn kwartaalresultaten waaruit naar voren kwam dat de streamingtak, waar Disney+ en Hulu onder vallen, voor het eerst winstgevend is. Beleggers leken daarentegen minder enthousiast over de vooruitzichten van het bedrijf. Het aandeel verloor 9,5 procent.

10 uur geleden
FT: VS trekt vergunningen chipexport aan Chinese Huawei in

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportvergunningen van chipbedrijven Intel en Qualcomm ingetrokken. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet langer chips leveren aan het Chinese techconcern Huawei. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van gesprekken met ingewijden. Het intrekken van de licenties zou volgens hen gevolgen hebben voor de leveringen van chips voor laptops en telefoons.

10 uur geleden