Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell houdt AEX in het groen, Prosus zakt na waarschuwing

Shell houdt AEX in het groen, Prosus zakt na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak werd dinsdag in het groen gehouden dankzij een sterke koerswinst van Shell. Het olie- en gasconcern won dik 3 procent en werkte daarmee het verlies van een dag eerder weer weg. Het koersherstel volgde op de commotie op de oliemarkten die was ontstaan door tegenstrijdige berichten over de productie van oliekartel OPEC. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde namelijk dat het oliekartel OPEC zou praten over een productieverhoging, maar dat werd door oliestaat Saoedi-Arabië ontkend.

Ook andere grote Europese olieproducenten lieten stevige winsten zien. Het Franse TotalEnergies werd 3,7 procent hoger gezet in Parijs en het Britse BP klom 5,5 procent in Londen. BP profiteerde daarbij van een koopadvies door analisten van Citigroup.

Prosus behoorde tot de grootste verliezers in de AEX met een min van ruim 2 procent. De techinvesteerder waarschuwde voor een forse winstdaling in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar. De daling komt onder meer omdat Prosus vorig jaar nog een forse winst boekte op de verkoop van aandelen van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent. Het bedrijf komt woensdag met de volledige resultaten.

De stemming op de aandelenmarkten was gematigd positief, na de recente zorgen over de nieuwe coronamaatregelen in China. De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 710,95 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 936,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

DSM (min 2,8 procent) sloot de rij in de AEX. Het speciaalchemiebedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich publiceerden het biedingsbericht van hun eerder aangekondigde fusie. De aandeelhouders van DSM kunnen vanaf woensdag 23 november tot en met 31 januari 2023 hun aandelen aanmelden. De fusie wordt gestand gedaan als minstens 95 procent van de aandelen DSM zijn aangemeld.

In de MidKap won Fugro ruim 1 procent. De bodemonderzoeker heeft een opdracht ontvangen uit de Verenigde Staten van Community Offshore Wind, een samenwerkingsverband van de energiebedrijven RWE en National Grid.

Vivoryon Therapeutics kelderde 11 procent na tegenvallende resultaten. De biotechnoloog zag het verlies in de eerste negen maanden van het jaar flink oplopen. Accsys steeg dik 7 procent. De houtveredelaar boekte in het afgelopen halfjaar meer omzet dankzij hogere verkoopprijzen.

De euro was 1,0277 dollar waard, tegen 1,0239 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omhoog na de sterke schommelingen op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 80,31 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 87,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

1 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

2 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

3 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

4 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

6 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

7 uur geleden