Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell hoger op Damrak, beleggers wachten op banenrapport VS

Shell hoger op Damrak, beleggers wachten op banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond vrijdag bij de winnaars op de beurs in Amsterdam, geholpen door de stijgende olieprijzen. Daarnaast meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden bij Shell dat topman Ben van Beurden volgend jaar gaat vertrekken. Verder zijn beleggers in Europa vooral in afwachting van het belangrijke banenrapport dat later op de dag wordt gepubliceerd door de Amerikaanse overheid. Dat rapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten.

Een sterke banengroei in de VS geeft de Fed meer ruimte om verder te gaan met het agressief verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Mogelijk gaat de Fed later deze maand de rente opnieuw verhogen met driekwart procentpunt. Op de beurzen is er de afgelopen dagen vrees geweest dat sterke renteverhogingen door de Fed en andere centrale banken zullen leiden tot een economische recessie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de openingshandel een plus van 0,5 procent op 670,34 punten. Donderdag daalde de hoofdindex nog 2 procent door rentevrees. De MidKap klom 0,4 procent tot 911,15 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,9 procent.

Shell ging 1,1 procent omhoog. De 64-jarige Van Beurden werkte zijn hele carrière bij Shell. Sinds januari 2014 stond hij bij het concern aan het roer. Shell zou al opvolgers aan het bekijken zijn. Ook meldde Shell zijn meerderheidsbelang in een samenwerkingsverband met ExxonMobil in Californië van de hand te doen. Voor de 51,8 procent die Shell in het bedrijf Aera had, ontvangt het ongeveer 2 miljard dollar van de Duitse vermogensbeheerder IKAV.

Philips stond eveneens in de belangstelling met een min van 0,5 procent. Philips betaalt openbaar aanklagers in de VS ruim 24 miljoen dollar wegens vermeende misleiding van Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. Met de schikking zetten het zorgtechnologiebedrijf en justitie in de VS een punt achter de kwestie. Aanklagers beschuldigden een dochteronderneming van Philips ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben omgekocht.

De olieprijzen stonden hoger na de stevige daling op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 88,41 dollar en Brentolie werd 2 procent duurder op 94,21 dollar.

De euro noteerde op 0,9977 dollar, tegen 0,9940 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

1 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

2 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

21 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

23 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden