Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell: helft van producten schoon in jaren '30

Shell: helft van producten schoon in jaren '30

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasproducent Shell zal halverwege het volgende decennium voor de helft schone energie leveren. Als dat het bedrijf niet lukt, dan heeft Shell, maar ook de maatschappij een probleem, zei topman Ben van Beurden in een interview tegen het Amerikaanse medium Axios.

Shell heeft zichzelf doelen gesteld om halverwege de eeuw per saldo geen CO2 meer uit te stoten. Daarvoor wil het bedrijf niet alleen meer hernieuwbare energie en minder olie en gas gaan produceren, maar ook CO2 gaan afvangen en waterstof gaan produceren. Die laatste twee technieken staan nog in de kinderschoenen Er is bovendien kritiek van milieugroeperingen en aandeelhouders die de toezeggingen van Shell niet ver genoeg vinden gaan.

Van Beurden vindt echter dat alle druk bij Shell leggen te makkelijk is. "Als je van fossiele brandstoffen af wilt, moet je iets aan het gebruik doen, niet aan de productie." Bovendien willen mensen te vaak nu resultaat zien. Van Beurden waarschuwt dat ze er niet op moeten rekenen dat Shell "morgen gaat stoppen met de verkoop van diesel aan trucks".

De Shell-topman heeft al eerder gewaarschuwd dat beperkingen van de productie van olie en gas niet de oplossing zijn. Zo had hij kritiek op de boorstop die de Amerikaanse president Joe Biden afkondigde voor federaal land. Volgens van Beurden leidt dat alleen maar tot meer olie-import. "We zullen ons richten op de vraagkant en de aanbodkant zal dan vanzelf volgen."

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

9 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

6 uur geleden