Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell: helft van producten schoon in jaren '30

Shell: helft van producten schoon in jaren '30

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasproducent Shell zal halverwege het volgende decennium voor de helft schone energie leveren. Als dat het bedrijf niet lukt, dan heeft Shell, maar ook de maatschappij een probleem, zei topman Ben van Beurden in een interview tegen het Amerikaanse medium Axios.

Shell heeft zichzelf doelen gesteld om halverwege de eeuw per saldo geen CO2 meer uit te stoten. Daarvoor wil het bedrijf niet alleen meer hernieuwbare energie en minder olie en gas gaan produceren, maar ook CO2 gaan afvangen en waterstof gaan produceren. Die laatste twee technieken staan nog in de kinderschoenen Er is bovendien kritiek van milieugroeperingen en aandeelhouders die de toezeggingen van Shell niet ver genoeg vinden gaan.

Van Beurden vindt echter dat alle druk bij Shell leggen te makkelijk is. "Als je van fossiele brandstoffen af wilt, moet je iets aan het gebruik doen, niet aan de productie." Bovendien willen mensen te vaak nu resultaat zien. Van Beurden waarschuwt dat ze er niet op moeten rekenen dat Shell "morgen gaat stoppen met de verkoop van diesel aan trucks".

De Shell-topman heeft al eerder gewaarschuwd dat beperkingen van de productie van olie en gas niet de oplossing zijn. Zo had hij kritiek op de boorstop die de Amerikaanse president Joe Biden afkondigde voor federaal land. Volgens van Beurden leidt dat alleen maar tot meer olie-import. "We zullen ons richten op de vraagkant en de aanbodkant zal dan vanzelf volgen."

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

1 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

8 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden