
Shell gaat methaanlekken tegen met behulp van satellieten
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasbedrijf Shell gaat gebruikmaken van satellieten om schadelijke, maar moeilijk meetbare methaanuitstoot bij boorplatformen op zee te ontdekken. TotalEnergies en Chevron sluiten zich bij het project aan. Internationaal Energieagentschap IEA zei vorig jaar nog dat de fossiele industrie het aantal lekken van broeikasgas methaan moet verminderen, maar nog altijd is er weinig zicht op de omvang van de uitstoot.
Op de korte termijn zorgt broeikasgas methaan voor 84 keer meer warmte dan CO2. Methaan komt vooral vrij bij gaswinning, maar in mindere mate ook bij de productie van kolen en olie. Methaanlekken tegengaan wordt dan ook gezien als een relatief makkelijke verbetering in de fossiele industrie om klimaatverandering tegen te gaan. Deze lekken veroorzaken behalve extra uitstoot ook reputatieschade voor bedrijven en verspillingen in het productieproces.
Shell schatte in 2018 dat destijds tussen de 0,01 en 0,8 procent van zijn totale olie- en gasproductie weglekte als methaan. Het voorgenomen maximum voor 2025 is 0,2 procent.
De waarnemingen die de olie- en gasbedrijven gaan gebruiken komen van het Canadese GHGSat, dat is gespecialiseerd in het meten van broeikasgassen vanuit de ruimte. Volgens het satellietbedrijf is het belangrijk om de methaanuitstoot op zee in beeld te krijgen om zo schattingen over de wereldwijde methaan-uitstoot te vervangen door nauwkeurige data. Shell, TotalEnergies en Chevron gaan de techniek alle drie gebruiken bij zes van hun platformen op zee.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
8 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil zijn zelfrijdende taxi's naar het gebied rond San Francisco brengen. Daarmee doet de elektrische autofabrikant onder leiding van Elon Musk een poging het gebruik van het voertuig uit te breiden na de kleinschalige lancering vorige maand in de Texaanse stad Austin.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met aanzienlijke winst gesloten. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. De president heeft inmiddels aan rond de twintig landen brieven gestuurd met importheffingen, die grotendeels overeenkomen met de percentages die Trump al in april had aangekondigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en onlinesupermarkten, zoals Picnic. De marktwaakhond schreef een brief aan de minister naar aanleiding van een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken. Picnic wil hiervan worden uitgezonderd.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV schort acties bij het grondpersoneel van KLM op tot na de zomervakantie. De afgelopen weken werden al tot tweemaal toe aangekondigde stakingen op Schiphol door de rechter verboden.
11 uur geleden