Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell gaat methaanlekken tegen met behulp van satellieten

Shell gaat methaanlekken tegen met behulp van satellieten

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasbedrijf Shell gaat gebruikmaken van satellieten om schadelijke, maar moeilijk meetbare methaanuitstoot bij boorplatformen op zee te ontdekken. TotalEnergies en Chevron sluiten zich bij het project aan. Internationaal Energieagentschap IEA zei vorig jaar nog dat de fossiele industrie het aantal lekken van broeikasgas methaan moet verminderen, maar nog altijd is er weinig zicht op de omvang van de uitstoot.

Op de korte termijn zorgt broeikasgas methaan voor 84 keer meer warmte dan CO2. Methaan komt vooral vrij bij gaswinning, maar in mindere mate ook bij de productie van kolen en olie. Methaanlekken tegengaan wordt dan ook gezien als een relatief makkelijke verbetering in de fossiele industrie om klimaatverandering tegen te gaan. Deze lekken veroorzaken behalve extra uitstoot ook reputatieschade voor bedrijven en verspillingen in het productieproces.

Shell schatte in 2018 dat destijds tussen de 0,01 en 0,8 procent van zijn totale olie- en gasproductie weglekte als methaan. Het voorgenomen maximum voor 2025 is 0,2 procent.

De waarnemingen die de olie- en gasbedrijven gaan gebruiken komen van het Canadese GHGSat, dat is gespecialiseerd in het meten van broeikasgassen vanuit de ruimte. Volgens het satellietbedrijf is het belangrijk om de methaanuitstoot op zee in beeld te krijgen om zo schattingen over de wereldwijde methaan-uitstoot te vervangen door nauwkeurige data. Shell, TotalEnergies en Chevron gaan de techniek alle drie gebruiken bij zes van hun platformen op zee.

Meer uit Financieel

Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

11 minuten geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

59 minuten geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

3 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

5 uur geleden