
Shell gaat Estse snellaadbatterijen gebruiken in mijnbouwtucks
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell wil snellaadbatterijen van het in Estland gevestigde Skeleton Technologies gaan gebruiken in mijnbouwvoertuigen. De accu's kunnen in 90 seconden opgeladen worden en lijken geschikt om zware mijnbouwtrucks te elektrificeren.
Shell is de eerste grote klant van de SuperBattery van Skeleton. De accu maakt gebruik van supercondensatoren die veel sneller kunnen worden opgeladen dan de lithiumionbatterijen die doorgaans in elektrische voertuigen worden gebruikt, aldus het Estse bedrijf. Na iedere oplaadbeurt zou een vrachtwagen voor ongeveer 30 minuten aan stroom hebben.
Shell breidt zijn activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie uit. Het bedrijf streeft er naar eigen zeggen naar om een energieleverancier te worden die netto geen uitstoot heeft. Shell heeft zich ook aangesloten bij het Charge On-consortium onder leiding van mijnbouwbedrijven. Deze samenwerking zoekt naar manieren om vrachtwagens, die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de mijnbouwuitstoot, te elektrificeren.
Koolstofemissies
De mijnbouwindustrie wordt gezien als cruciaal voor de wereldwijde vermindering van koolstofemissies. Maar mijnen zijn een moeilijke sector gebleken om te elektrificeren, deels omdat de enorme vrachtwagens die worden gebruikt om erts te vervoeren dure lithiumionbatterijen nodig zouden hebben om operationeel te kunnen zijn.
De batterijen van Skeleton, waarvan de massaproductie gepland staat voor 2024, combineren kenmerken van traditionele batterijen met supercondensatoren die een elektrisch veld gebruiken om energie op te slaan in plaats van een chemische reactie. Supercondensatoren kunnen in enkele seconden worden opgeladen en bijna eindeloos worden herladen, maar slaan niet zoveel energie op als lithiumionbatterijen.
Skeleton zegt dat het tot nu toe 9 miljard euro aan overeenkomsten en intentieverklaringen heeft getekend. Het bedrijf heeft tot nu toe 200 miljoen euro opgehaald bij investeerders en bouwt samen met Siemens een supercondensatorfabriek in Duitsland.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
4 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
4 uur geleden