Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell gaat Estse snellaadbatterijen gebruiken in mijnbouwtucks

Shell gaat Estse snellaadbatterijen gebruiken in mijnbouwtucks

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell wil snellaadbatterijen van het in Estland gevestigde Skeleton Technologies gaan gebruiken in mijnbouwvoertuigen. De accu's kunnen in 90 seconden opgeladen worden en lijken geschikt om zware mijnbouwtrucks te elektrificeren.

Shell is de eerste grote klant van de SuperBattery van Skeleton. De accu maakt gebruik van supercondensatoren die veel sneller kunnen worden opgeladen dan de lithiumionbatterijen die doorgaans in elektrische voertuigen worden gebruikt, aldus het Estse bedrijf. Na iedere oplaadbeurt zou een vrachtwagen voor ongeveer 30 minuten aan stroom hebben.

Shell breidt zijn activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie uit. Het bedrijf streeft er naar eigen zeggen naar om een energieleverancier te worden die netto geen uitstoot heeft. Shell heeft zich ook aangesloten bij het Charge On-consortium onder leiding van mijnbouwbedrijven. Deze samenwerking zoekt naar manieren om vrachtwagens, die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de mijnbouwuitstoot, te elektrificeren.

Koolstofemissies

De mijnbouwindustrie wordt gezien als cruciaal voor de wereldwijde vermindering van koolstofemissies. Maar mijnen zijn een moeilijke sector gebleken om te elektrificeren, deels omdat de enorme vrachtwagens die worden gebruikt om erts te vervoeren dure lithiumionbatterijen nodig zouden hebben om operationeel te kunnen zijn.

De batterijen van Skeleton, waarvan de massaproductie gepland staat voor 2024, combineren kenmerken van traditionele batterijen met supercondensatoren die een elektrisch veld gebruiken om energie op te slaan in plaats van een chemische reactie. Supercondensatoren kunnen in enkele seconden worden opgeladen en bijna eindeloos worden herladen, maar slaan niet zoveel energie op als lithiumionbatterijen.

Skeleton zegt dat het tot nu toe 9 miljard euro aan overeenkomsten en intentieverklaringen heeft getekend. Het bedrijf heeft tot nu toe 200 miljoen euro opgehaald bij investeerders en bouwt samen met Siemens een supercondensatorfabriek in Duitsland.

Meer uit Financieel

Brussel onderzoekt overname muzieklabel door Universal Music

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.

9 minuten geleden
Maaltijdbezorger DoorDash doet miljardenbod op Deliveroo

LONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.

10 minuten geleden
Staat neemt pijpleidingenproject voor CO2-opslag over

DEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.

16 minuten geleden
LTO blij met juridische aanpassingen voor stikstofaanpak

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.

16 minuten geleden
Industrie acht klimaatpakket onvoldoende voor gelijk speelveld

ZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.

3 uur geleden
AEX sluit licht hoger na tegenstrijdige signalen over handel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Vattenfall naar Hoge Raad om prijswijziging variabel contract

AMSTERDAM (ANP) - Vattenfall verzet zich bij de Hoge Raad tegen het oordeel dat eenzijdig opgelegde wijzigingen aan de gas- en elektriciteitstarieven in variabele energiecontracten oneerlijk zijn. Eerder dit jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam dat de energieleverancier onterecht tussentijds de prijzen veranderde in deze contracten.

4 uur geleden