Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell: Europese lng-vraag zorgt voor meer concurrentie met Azië

Shell: Europese lng-vraag zorgt voor meer concurrentie met Azië

LONDEN (ANP) - De toegenomen vraag vanuit Europa naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal de concurrentie met Azië vergroten voor extra leveringen van lng, terwijl het nieuwe aanbod de komende twee jaar beperkt zal blijven. Dat schrijft Shell in een rapport over de markt voor lng. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de sterk gedaalde leveringen van Russisch aardgas is Europa bezig veel meer lng elders uit de wereld te importeren.

Volgens Shell importeerden Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, vorig jaar 121 miljoen ton lng. Dat is een stijging van 60 procent vergeleken met 2021. Dankzij die gestegen import en het milde winterweer kon Europa de gasvoorraden goed vullen en waren er geen gastekorten.

Ook ging daardoor de Europese gasprijs in het najaar hard omlaag nadat in augustus nog zeer hoge niveaus werden bereikt. Door die hoge prijzen importeerden landen in het zuiden van Azië juist minder lng en maakten landen als India en Bangladesh meer gebruik van steenkool. Ook de Chinese lng-import nam af vanwege de strikte coronabeperkingen die daar toen nog golden. Naar verwachting zal de lng-vraag uit China weer toenemen nu die beperkingen zijn opgeheven.

Aanleg lng-terminals

Door de scherp gedaalde gasleveringen van Rusland en de Europese wens om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen weg te nemen, wordt lng een steeds belangrijkere pilaar van de Europese energiezekerheid, aldus Shell. Om die import te ondersteunen worden ook steeds meer lng-terminals aangelegd in het noordwesten van Europa, waaronder in Nederland en Duitsland.

"De oorlog in Oekraïne heeft verreikende gevolgen gehad op de energieveiligheid in de wereld en gezorgd voor structurele veranderingen die waarschijnlijk de wereldwijde lng-industrie op lange termijn zullen beïnvloeden", stelt Shell in het rapport.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

8 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

22 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

3 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

4 uur geleden