Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ASMI enige stijgers in licht lagere AEX

Shell en ASMI enige stijgers in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en chipbedrijf ASMI waren dinsdag de enige stijgers in de AEX-index op het Damrak, die over een breed front omlaagging. Shell (plus 0,6 procent) profiteerde van een adviesverhoging door analisten van AlphaValue/Baader. ASMI won 0,4 procent. Het bedrijf komt na de slotbel met resultaten. Beleggers zijn benieuwd of ASMI last heeft van de zwakkere markt voor smartphones en pc's, waar branchegenoten al naar wezen bij hun kwartaalcijfers.

De stemming op de aandelenmarkten bleef echter voorzichtig ondanks het bescheiden herstel op Wall Street. De aanhoudende zorgen over de inflatie hielden beleggers ook op de laatste dag van februari in de greep. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 754,12 punten. Zorgtechnologiebedrijf Philips was de grootste daler met een min van 1,4 procent.

De MidKap daalde 0,7 procent tot 1011,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,5 procent. De CAC40-index in Parijs zakte 0,5 procent. In Frankrijk is de inflatie deze maand opgelopen tot 6,2 procent op jaarbasis. Donderdag worden de inflatiecijfers voor de hele eurozone bekendgemaakt.

PostNL

In de MidKap won PostNL 0,7 procent. De post- en pakketbezorger raakte maandag nog bijna 9 procent aan waarde kwijt na een winstalarm. Douwe Egberts-moeder JDE Peet's klom 0,3 procent. Analisten van Berenberg werden positiever over koffie- en theebedrijf.

Bij de kleinere bedrijven dikte Azerion 10 procent aan. De spelletjesmaker zag de omzet afgelopen jaar flink stijgen tot 453 miljoen euro en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstellingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere omzetgroei tot 560 miljoen euro.

Spaanse bank

Kendrion verloor ruim 2 procent. De producent van elektromagnetische componenten behaalde vorig jaar een recordomzet. Topman Joep van Beurden verwacht dat het huidige wisselvallige economische klimaat in de eerste helft van 2023 zal aanhouden en in de tweede helft mogelijk zal verbeteren door het herstel van de Chinese economie.

In Frankfurt verloor Bayer 3,8 procent. Het Duitse chemie- en farmaceutische concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Voor dit jaar rekent Bayer echter op lagere winst. Santander daalde 0,1 procent in Madrid. De Spaanse bank kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van ruim 900 miljoen euro. In Londen zakte Ocado dik 7 procent na tegenvallende resultaten van de Britse onlinesupermarkt.

De euro was 1,0602 dollar waard, tegenover 1,0558 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 76,29 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 82,87 dollar per vat.

Meer uit Financieel

TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

1 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

3 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

4 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

4 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

5 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

6 uur geleden