Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ArcelorMittal stuwen AEX boven 750 punten

Shell en ArcelorMittal stuwen AEX boven 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist donderdag voor het eerst door de 750 puntengrens te breken dankzij stevige koerswinsten van olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal. De twee zwaargewichten op de beurs kwamen met positieve kwartaalberichten. Ook de resultaten van advies- en ingenieursbureau Arcadis en bodemonderzoeker Fugro vielen in de smaak bij beleggers. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat de huurinkomsten zag dalen, werd daarentegen lager gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent in de plus op 753,11 punten en bereikte de hoogste koers ooit. De MidKap won 0,4 procent tot 1060,67 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,7 procent.

ArcelorMittal won bijna 4 procent. De staalfabrikant boekte een flinke winst in het tweede kwartaal dankzij het economische herstel van de coronacrisis. Om de aandeelhouders te belonen gaat het concern voor 2,2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Shell steeg 3,5 procent. Het olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal weer winst dankzij de hoge olieprijzen. Ook keert Shell meer dividend uit en gaat het bedrijf voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. De Franse concurrent TotalEnergies, die ook met cijfers kwam, won 1,3 procent in Parijs.

RELX

Unibail-Rodamco-Westfield zakte 3,6 procent. Het winkelvastgoedconcern is "voorzichtig optimistisch" nu alle winkelcentra weer open zijn. De netto-huurinkomsten lagen in de eerste jaarhelft echter nog ruim een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar. RELX steeg 2 procent. De dataleverancier kende een sterke eerste jaarhelft en wil het dividend verhogen.

In de MidKap klom Fugro 5 procent. De bodemonderzoeker wist in de eerste jaarhelft weer winst te boeken na een fors verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Advies- en ingenieursbureau Arcadis zag de omzet en het resultaat stijgen in het afgelopen kwartaal en werd 2 procent hoger gezet. Financieel dienstverlener Intertrust zakte 3 procent na tegenvallende resultaten.

Airbus

Ook buiten het Damrak was het zeer druk aan het cijferfront. In Parijs won Airbus 4 procent na een verhoging van de verwachtingen. De vraag naar de vliegtuigen herstelt volgens het bedrijf sneller dan verwacht. Ook de resultaten van het Franse voedingsconcern Danone (plus 6 procent) vielen in de smaak. In Brussel zakte AB InBev 5,6 procent ondanks dat de grootste bierbrouwer ter wereld in het afgelopen kwartaal weer meer wist te verkopen dan voor de coronapandemie.

De euro was 1,1867 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 73,08 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 75,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

48 minuten geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

1 uur geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

1 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Sterke afname Duitse export plastic afval in afgelopen 10 jaar

WIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.

1 uur geleden
Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italiƫ en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

2 uur geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

3 uur geleden