Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ArcelorMittal koplopers in vlakke AEX

Shell en ArcelorMittal koplopers in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, ondanks stevige koerswinsten van olieproducent Shell en staalmaker ArcelorMittal. Ook de chipsector stond in de belangstelling na de resultaten van de Duitse chipfabrikant Infineon en zijn Oostenrijkse concurrent AMS. De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef terughoudend in afwachting van verdere signalen over het economische herstel van de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 712,37 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1038,26 punten. Frankfurt verloor 0,4 procent en Parijs klom 0,2 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, won de FTSE-index 0,7 procent.

Shell (plus 1,5 procent) ging aan kop in de AEX, dankzij beter dan verwachte resultaten van het Saudische Aramco, het grootste olieconcern ter wereld. Staalmaker ArcelorMittal, die donderdag met cijfers komt, volgde met een winst van 1,4 procent.

In Frankfurt zakte Infineon 3,5 procent. De chipfabrikant schroefde zijn verwachtingen op dankzij sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor knelpunten in de productie. AMS dikte daarentegen bijna 6 procent aan in Zürich, ondanks tegenvallende kwartaalprestaties van de Oostenrijkse chipmaker. In Amsterdam daalde sectorgenoot ASMI 1,2 procent. Besi (min 2,6 procent) noteerde ex dividend. Ook verlaagde Kepler Cheuvreux het advies voor Besi.

Adecco zakt, Pandora stijgt

Adecco zakte 3 procent in Zürich. Het Zwitserse uitzendconcern boekte afgelopen kwartaal weer winst na een flink verlies in dezelfde periode een jaar geleden. Volgens het bedrijf liet de uitzendmarkt in april een verder herstel zien. Concurrent Randstad daalde 0,7 procent in Amsterdam.

In Kopenhagen steeg Pandora 6 procent. De Deense verkoper van sieraden schroefde zijn verwachtingen op dankzij een sterk herstel in het eerste kwartaal. In Frankfurt kelderde HelloFresh 6 procent. De Duitse bezorger van maaltijdboxen bleef afgelopen kwartaal profiteren van de lockdowns en zag de omzet verdubbelen. Het bedrijf schroefde zijn verwachtingen voor dit jaar al op tijdens een handelsupdate in april.

Het Italiaanse mediabedrijf Mediaset steeg dik 4 procent in Milaan na een overeenkomst die is gesloten na een langlopend conflict met het Franse mediaconcern Vivendi (plus 0,3 procent). Volgens de deal zal Vivendi het belang van 28,8 procent in het mediabedrijf van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi in de komende vijf jaar met twee derde afbouwen.

De euro was 1,2014 dollar waard, tegenover 1,2062 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 64,52 dollar. Brentolie kostte een fractie meer op 67,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

1 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

1 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

1 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

3 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

3 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

5 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

6 uur geleden