Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ArcelorMittal koplopers in licht hogere AEX

Shell en ArcelorMittal koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag met een kleine winst gesloten. Shell en staalconcern ArcelorMittal waren koplopers in de hoofdindex, dankzij de gestegen prijzen van olie en metalen. Het algehele beeld op de Europese aandelenmarkten was wisselend. De aandacht bleef vooral uitgaan naar de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De AEX eindigde met een plusje van 0,3 procent op 718,37 punten. De MidKap ging licht omlaag tot 1041,67 punten. Londen steeg 0,5 procent, maar Frankfurt en Parijs daalden 0,6 procent.

Shell klom 4,8 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 5,6 procent tot 110,44 dollar en Brentolie werd 6,3 procent duurder op 114,71 dollar per vat. De prijzen werden gestuwd door berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie overweegt. Het Britse BP werd 3,7 procent hoger gezet in Londen en het Franse TotalEnergies ging 1,5 procent vooruit in Parijs.

ArcelorMittal

ArcelorMittal boekte een winst van 5,5 procent en stond daarmee bovenaan de hoofdindex. Hekkensluiter in de AEX was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een min van 5,6 procent. Ook techinvesteerder Prosus had het lastig met een koersdaling van 5,3 procent.

ASML won 0,5 procent. Topman Peter Wennink van de Nederlandse chipmachinefabrikant zei tegen zakenkrant Financial Times dat de uitbreidingsplannen van chipmakers in de komende twee jaar worden beperkt door tekorten aan belangrijke apparatuur. ASML verwacht dit en volgend jaar meer machines te leveren, maar dat zal volgens Wennink niet genoeg zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

OCI

In de MidKap was kunstmestbedrijf OCI de grootste stijger met een plus van ruim 6 procent. Metalenspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) was ook in de bovenste regionen te vinden met een winst van 4 procent. Het Poolse postkluisjesbedrijf InPost was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een min van meer dan 4 procent.

In Zürich verloor Nestlé 0,6 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern zegt geen winst te maken met zijn nog resterende activiteiten in Rusland. De eigenaar van merken als KitKat en Nespresso staat steeds meer onder druk om zijn Russische activiteiten volledig te beëindigen vanwege de oorlog in Oekraïne.

De euro was 1,1104 dollar waard, tegen 1,1059 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

14 minuten geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

59 minuten geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

1 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

2 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

3 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

3 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

4 uur geleden