Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell en ArcelorMittal helpen AEX aan kleine winst

Shell en ArcelorMittal helpen AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - Shell voerde maandag de stijgers aan op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern profiteerde van de stijging van de olieprijzen, die volgde op berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen. Staalconcern ArcelorMittal had baat bij hogere metalenprijzen, waaronder die van aluminium. De stemming op de aandelenmarkten bleef verder terughoudend door de Russische oorlog in Oekraïne.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 717,41 punten. De hoofdindex is nog dik 10 punten verwijderd van het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne. De MidKap verloor 0,2 procent tot 1040,55 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent en Parijs daalde 0,1 procent. Londen steeg 0,6 procent.

Prosus (min 4,2 procent) stond onderaan in de AEX. Eind vorige week liet de techinvesteerder nog een fors herstel zien. Het bedrijf reageert sterk op de koersbewegingen in de Chinese techsector, waarin het als grootaandeelhouder van Tencent een groot belang heeft. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een min van dik 3 procent. Shell en ArcelorMittal stegen 3,1 en 2,4 procent.

ASML

ASML won een fractie. Topman Peter Wennink van de chipmachinefabrikant zei tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de uitbreidingsplannen van de chipmakers in de komende twee jaar worden beperkt door tekorten aan belangrijke apparatuur. ASML verwacht dit en volgend jaar meer machines te leveren, maar dat zal volgens Wennink niet genoeg zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

In Zürich klom Nestlé 0,2 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern zegt geen winst te maken met zijn nog resterende activiteiten in Rusland. De eigenaar van merken als KitKat en Nespresso staat steeds meer onder druk om zijn Russische activiteiten volledig te beëindigen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Olieprijs

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,2 procent naar 109,09 dollar en Brentolie werd 4,1 procent duurder op 112,27 dollar per vat. De EU is bezig met een vijfde ronde van sancties tegen Rusland en volgens bronnen zouden de Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een verbod op Russische olie. Tot nu toe wilde Brussel niet aan sancties op Russisch olie en gas, omdat de EU-landen daarvan te afhankelijk zijn.

Ook de aluminiumprijs ging omhoog op de Londense metalenbeurs, nadat Australië de export van aluminiumoxide naar Rusland heeft verboden. Dat wordt gebruikt bij de productie van aluminium. De euro was 1,1047 dollar waard tegen 1,1059 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

American Airlines onderuit op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met verliezen geëindigd. Oplopend rendement op Amerikaanse staatsobligaties zorgde voor een verkoopgolf op de aandelenmarkten. American Airlines ging onderuit na een tegenvallend bericht over de verwachte omzet.

5 uur geleden
Bloomberg: ECB legt banken boetes op om late klimaatanalyses

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om boetes uit te delen aan banken die de risico's rond klimaatverandering niet goed genoeg in kaart hebben gebracht. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vier kredietverstrekkers zouden financiële straffen riskeren omdat ze een deadline hebben gemist.

5 uur geleden
Ondanks verzet staan meeste aandeelhouders achter bestuur Exxon

HOUSTON (ANP/RTR) - Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van ExxonMobil heeft voor de herbenoeming van topman Darren Woods en bestuurslid Joseph Hooley gestemd. Enkele grote beleggers kondigden aan tegen hun herbenoeming te stemmen uit onvrede over de rechtszaak die het olie- en gasconcern voert tegen groene aandeelhouders.

7 uur geleden
Zakenkrant: Trump bespreekt adviseursrol voor Elon Musk

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft met Elon Musk gesproken over een mogelijke adviseursrol voor de Tesla-baas als de Republikein de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het is volgens de bronnen van de zakenkrant nog niet zeker dat de miljardair daadwerkelijk een adviseursrol krijgt.

7 uur geleden
Socialemediaplatform en kledingmerk Rumag failliet

AMSTERDAM (ANP) - Het socialemediaplatform en kledingmerk Rumag is failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Het bedrijf is bekend van grappig bedoelde teksten waarbij tussen ieder woord een punt staat. Uit een rechtszaak uit maart vorig jaar komt naar voren dat extra investeringen nodig waren om schulden en lopende kosten van Rumag te kunnen betalen.

7 uur geleden
Minder winst voor Indiaas staalconcern Tata Steel

MUMBAI (ANP) - Tata Steel heeft het afgelopen kwartaal een aanzienlijk lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het Indiase staalconcern had last van lagere staalprijzen door een overaanbod van Chinees staal. De Nederlandse dochteronderneming in IJmuiden drong haar operationele verlies terug.

8 uur geleden
OpenAI en tijdschrift in VS sluiten deal over gebruik artikelen

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic heeft een overeenkomst gesloten met OpenAI, meldt het tijdschrift. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, mag nieuwsartikelen van The Atlantic gebruiken voor de chatbot.

8 uur geleden