Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell: eigen CO2-uitstoot 30 procent lager dan in 2016

Shell: eigen CO2-uitstoot 30 procent lager dan in 2016

LONDEN (ANP) - Shell heeft de CO2-uitstoot van zijn eigen activiteiten vorig jaar met 30 procent teruggedrongen ten opzichte van 2016. Daarmee laat het olie- en gasconcern volgens topman Wael Sawan progressie zien bij het behalen van Shells doel om de eigen uitstoot in 2050 helemaal tot nul te hebben teruggebracht.

De cijfers komen uit een rapport dat Shell naar de eigen aandeelhouders heeft gestuurd. Daarin benadrukt het bedrijf wat voor stappen het allemaal neemt om milieuvriendelijker te werk te gaan.

Zo telde Shell vorig jaar 1,6 miljard dollar neer voor de Indiase producent van wind- en zonne-energie Sprng Energy. Maar veel van de eigen uitstoot drong Shell ook terug door twee Amerikaanse raffinaderijen te verkopen aan branchegenoten. Daarnaast droeg het Britse concern de exploitatie van een Nigeriaanse olieveld over aan een andere partij, wat scheelde in de eigen CO2-emissies.

Aantal laadpunten uitgebreid

Verder heeft Shell het aantal door het bedrijf beheerde oplaadpunten voor elektrische voertuigen flink opgevoerd. De CO2-uitstoot van door Shell verkochte producten daalde volgens het concern met 3,8 procent ten opzichte van 2016. Maar het gaat hierbij om de gemiddelde uitstoot per verkocht product, waardoor de absolute uitstoot alsnog kan stijgen bij hogere verkoopcijfers.

Het rapport zal voor een adviserende stemming worden voorgelegd aan de aandeelhouders die op 23 mei bijeenkomen voor de jaarlijkse vergadering. Op die vergadering is de klimaatstrategie van Shell al jaren een heikel onderwerp. Vorig jaar werd bijeenkomst zelfs nog tijdelijk stilgelegd vanwege een protest van klimaatactivisten tegen de uitstoot van het olie- en gasconcern.

Kritieken

Het concern krijgt al langer veel kritiek dat er meer inspanningen nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. In een door Milieudefensie aangespannen rechtszaak bepaalde de rechter in 2021 dat Shell uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019.

Shell heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. Het bedrijf maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen compenseert. Het bedrijf vindt die door de rechter opgelegde inspanningsverplichting niet haalbaar.

Steun aandeelhouders

Het pad dat Shell voor zichzelf heeft uitgestippeld kreeg bij een adviserende stemming op de aandeelhoudersvergadering in 2021 steun van 89 procent van de stemmen. Vorig jaar sprak bijna 80 van de aandeelhouders steun uit voor de voortgang op de ingeslagen weg.

Meer uit Financieel

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

19 minuten geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

21 minuten geleden
Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

36 minuten geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

43 minuten geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

1 uur geleden
Megaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Mijnbouwgigant BHP krijgt geen uitstel voor zijn overname van Anglo American. De deadline verloopt woensdag en Anglo American wil die niet verder verlengen. Daarmee lijkt het samengaan van twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld van de baan.

2 uur geleden
Nieuw onderzoek Italië naar redding oudste bank ter wereld

MILAAN (ANP) - Een rechtbank in Milaan begint een nieuw onderzoek naar de redding van Monte dei Paschi di Siena. De oudste bank ter wereld zou mogelijk fraude hebben gepleegd, volgens documenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien.

3 uur geleden