
Shell dreigt Greenpeace met miljoenenclaim na klimaatprotest
LONDEN (ANP) - Shell is samen met boorplatformbouwer Fluor in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak begonnen tegen Greenpeace. De bedrijven houden de milieuorganisatie verantwoordelijk voor extra kosten die ze hebben gemaakt toen Greenpeace-leden begin dit jaar dagenlang een boorplatform bezetten op volle zee, bevestigt een woordvoerder van Shell. Dat heeft volgens de ondernemingen opgeteld 8,6 miljoen dollar gekost.
Het platform was op een schip van Boskalis op weg naar het zogeheten Penguins-veld, ten noordoosten van de Shetland-eilanden. Activisten riepen het bedrijf op te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden, en in plaats daarvan mee te betalen aan een nog op te tuigen klimaatschadefonds.
Volgens Shell zijn veel extra kosten gemaakt doordat een extra veiligheidsschip werd gestuurd vanwege de actie van Greenpeace. Ook is vertraging ontstaan en waren in de haven meer veiligheidsmaatregelen nodig. Verder willen de betrokken bedrijven de juridische kosten die ze eerder maakten vergoed zien. Voor Shell zouden de kosten volgens documenten neerkomen op 2,1 miljoen dollar.
Demonstratierecht
Greenpeace noemde het eerder op donderdag een "intimidatierechtszaak". Volgens de organisatie was de actie volkomen vreedzaam. Greenpeace ziet in de zaak "een van de grootste juridische dreigementen tegen onze mogelijkheden om actie te voeren" uit de geschiedenis van de groep.
Shell benadrukt juist dat het bedrijf het demonstratierecht respecteert "mits dat op een veilige en wettelijke manier gebeurt". Het olie- en gasconcern verwijst naar een eerdere uitspraak van de Britse rechter, die oordeelde dat de actie gevaarlijk was voor de actievoerders zelf en indirect ook voor de bemanning van het schip. Het bedrijf vindt dat het samen met zijn partners "het recht heeft om de aanzienlijke kosten terug te halen die zijn gemaakt in reactie op de gevaarlijke actie van Greenpeace".
Greenpeace UK en Greenpeace International hebben tegen Shell verklaard dat ze best willen ophouden met dit soort acties, als de olieproducent stopt met het "verwoesten" van het klimaat. Ook eisen ze dat Shell zich houdt aan het Nederlandse gerechtelijk bevel dat het bedrijf verplicht zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
1 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
1 uur geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
3 uur geleden