Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell door daling olieprijzen bij verliezers op Damrak

Shell door daling olieprijzen bij verliezers op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Shell hoorde maandag door een fikse daling van de olieprijzen bij de verliezers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern begon de dag nog met een plus, maar die koerswinst verdampte later. Ondanks sterke resultaten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco zijn beleggers bezorgd dat de vraag naar olie onder druk komt te staan na onverwacht zwakke economische cijfers uit China.

Shell leverde uiteindelijk dik 1 procent in. Concurrenten BP en TotalEnergies daalden elders in Europa tot meer dan 2 procent. Saudi Aramco meldde dit weekend volop te hebben geprofiteerd van de hogere prijzen. Ook verwacht de grote olieproducent dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen.

Evengoed leven er op de financiƫle markten zorgen over de olievraag. De Chinese centrale bank verlaagde de rente onverwacht om daarmee de economie een impuls te geven na een reeks tegenvallende cijfers. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 4 procent goedkoper op 88,57 dollar per vat door een mogelijk lagere Chinese vraag naar olie. Brentolie kostte ook bijna 4 procent minder, op 94,43 dollar per vat.

Kleine winsten

De belangrijkste beursgraadmeters gingen met kleine winsten de handel uit. Het cijferseizoen waarin veel bedrijven met hun resultaten komen is inmiddels bijna ten einde. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de plus op 728,88 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 982,53 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

HelloFresh wist na het openen van de boeken de aandacht op zich te richten met een koerswinst van bijna 3 procent in Frankfurt. De Duitse bezorger van maaltijdboxen kreeg er meer klanten bij. Ook gingen de bestedingen per klant omhoog. Het succes van HelloFresh stuwde in Nederland het enthousiasme van beleggers over Just Eat Takeaway. De maaltijdbezorger ging 2 procent vooruit en was daarmee de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen.

Verder won de Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel, bekend van merken als Pattex, Fa, Schwarzkopf en Persil, circa 1 procent na publicatie van de resultaten.

De euro was 1,0192 dollar waard, tegen 1,0257 dollar voor het weekend.

Meer uit Financieel

Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

10 minuten geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

24 minuten geleden
Rookworstmakers zoeken alternatieven bij verbod op rookaroma's

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

31 minuten geleden
Tesla grote winnaar op Wall Street ondanks zwakke cijfers

NEW YORK (ANP) - Tesla was woensdag de grote winnaar op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, waarin de omzet daalde en de nettowinst ruimschoots halveerde. Tesla kampt met een felle concurrentie in China. Ook staat de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor deze wagens afbouwen.

2 uur geleden
ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

VELDHOVEN (ANP) - ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

2 uur geleden
Britse waakhond kijkt naar samenwerking techbedrijven bij AI

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse mededingingsautoriteit CMA kijkt kritisch naar de samenwerkingsverbanden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral en tussen Amazon en de Amerikaanse start-up Anthropic. De toezichthouder zei nog geen conclusies te hebben getrokken over de vraag of de samenwerkingsverbanden binnen de Britse fusieregels vallen.

2 uur geleden
Duitse regering iets positiever over economische groei in 2024

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,3 procent. Dat meldt de Duitse regering in haar voorjaarsprognoses. Dat is iets sterker dan de 0,2 procent waar in februari nog op werd gerekend. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland met 0,3 procent.

3 uur geleden