Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell dient beroep in tegen uitspraak om uitstoot te verminderen

Shell dient beroep in tegen uitspraak om uitstoot te verminderen

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell heeft definitief beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in een door Milieudefensie aangespannen zaak. Het bedrijf maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen compenseert. Het bedrijf vindt die door de rechter opgelegde zwaarwegende inspanningsverplichting "niet haalbaar".

Shell had al direct na de uitspraak in mei vorig jaar bekendgemaakt beroep aan te tekenen. Het bedrijf vraagt zich bijvoorbeeld af of "Shell de wettelijke verplichting kan hebben om CO2-emissies te verminderen die wij niet in de hand hebben, zoals van klanten" zoals automobilisten die benzine tanken bij Shell. Het concern benadrukt bovendien dat die klanten "geen vergelijkbare wettelijke verplichting hebben om hun emissies te verminderen".

Verder vindt Shell het vreemd dat de door de rechter opgelegde verplichting strenger is dan "de meest vooruitstrevende beleidstrajecten en energiescenario's ter wereld", waarbij het concern specifiek naar de plannen van de Europese Commissie en het Internationaal Energieagentschap wijst.

Aanpassingen

Shell laat overigens weten de eigen plannen voor het terugbrengen van de uitstoot inmiddels te hebben aangepast om aan het doel van de rechter te voldoen. "Ongeacht de uitkomst van dit beroep gaan wij door met acties om onze uitstoot te verminderen", laat president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland dan ook weten. Shell vindt dat bedrijven en overheden daarbij samen moeten werken.

Milieudefensie had na overleg met Shell al eerder laten weten dat het olie- en gasconcern deze maand officieel beroep zou aantekenen. Dat hoger beroep dient volgens de milieubeweging op zijn vroegst volgend jaar.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt het in een reactie verstandig te vinden dat Shell deze stap zet. "Het is namelijk, ook voor andere bedrijven en overheden, belangrijk dat er volstrekte juridische helderheid komt over de eerdere uitspraak van de rechter." Ook VNO-NCW wijst naar de mate waarin Shell aansprakelijk is voor het gedrag van zijn klanten. De ondernemerskoepel stelt verder dat de regie over het klimaatbeleid bij de overheid hoort te liggen en niet bij de rechter.

Meer uit Financieel

Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn. De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.

48 minuten geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

1 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

2 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

3 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

3 uur geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

4 uur geleden