Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell daalt op Amsterdamse beurs na dalende olieprijzen

Shell daalt op Amsterdamse beurs na dalende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Shell is vrijdag in de min geëindigd op een positief gestemd Damrak. Het olie- en gasconcern reageerde op de sterk gedaalde olieprijzen en daalde 0,1 procent. De gedaalde olieprijzen zorgden er inmiddels voor dat de prijzen voor benzine en diesel in Nederland weer onder de 2 euro per liter liggen.

Een vat Amerikaanse olie kostte 3,3 procent minder op 78,97 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 87,01 dollar per vat. Door de wereldwijde hoge inflatie en de angst voor een recessie is er minder vraag naar olie. Ook de gasprijs daalde weer flink, tot iets meer dan 110 euro per megawattuur.

In Londen werd BP 0,5 procent lager gezet. Een raffinaderij van de Britse keten in Rotterdam, de op een na grootste van Europa, had te maken met een ernstig probleem waardoor onderhoud langer gaat duren.

Grootste stijger

Betalingsverwerker Adyen was de grootste stijger in de AEX-index met een plus van 2,8 procent. Techinvesteerder Prosus, dat 2,3 procent inleverde, stond onderaan. De AEX sloot met een winst van 0,6 procent op 712,55 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 929,12 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,2 procent omhoog.

Bij de middelgrote bedrijven op het Damrak steeg PostNL 0,8 procent. Vakbond FNV kondigde acties aan bij het postbedrijf, maar CNV en BVPP willen nog niet zo ver gaan en besloten met de directie in gesprek te blijven.

Heijmans steeg 2,3 procent. Het consortium TriAX, waar Heijmans, BESIX en Dura Vermeer deel van uitmaken, heeft de opdracht gekregen voor de reconstructie van het knooppunt De Nieuwe Meer.

Flow Traders

Sligro daalde 1,4 procent. De groothandelaar neemt vier vestigingen van de failliete Belgische branchegenoot Metro over.

Flow Traders verloor 0,7 procent. Beleggers verwerkten het nieuws dat topman Dennis Dijkstra vertrekt bij de flitshandelaar. Hij draagt per 1 februari 2023 het stokje over aan financieel topman Mike Kuehnel.

De euro was 1,0347 dollar waard, tegen 1,0326 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

3 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

3 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

4 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

13 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

14 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

14 uur geleden