Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell daalt in AEX, Pharming flink hoger na handelsupdate

Shell daalt in AEX, Pharming flink hoger na handelsupdate

AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. Het olie- en gasconcern verwacht dat de inkomsten uit de handel in gas aanzienlijk hoger zullen zijn in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal. Het concern profiteert naar eigen zeggen van de seizoenseffecten op de gasmarkt, waarbij de vraag naar de brandstof toeneemt tijdens de wintermaanden, en de hogere productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De verkopen van olieproducten en chemicaliƫn vallen daarentegen lager uit en Shell verwacht een kwartaalverlies voor dit onderdeel. Het aandeel werd 1,5 procent lager gezet.

Bij de kleinere bedrijven won Pharming daarentegen dik 8 procent dankzij een goed ontvangen handelsbericht. Topman Sijmen de Vries verklaarde dat het biotechnologiebedrijf een uitstekend jaar achter de rug heeft dankzij stijgende verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de Verenigde Staten. Pharming verwacht dat de totale omzet in 2023 daardoor met 19 procent is gestegen. Voor Ruconest, een middel tegen plotse zwellingen in verschillende delen van het lichaam, wordt een omzetgroei van 10 procent voorzien. Eerder werd nog uitgegaan van een omzetgroei van tot 5 procent. Het aantal nieuwe patiƫnten is in 2023 met een kwart toegenomen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 776,50 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 898,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent, na een groei van de Duitse export in november.

Koersverliezen

Chipbedrijf Besi was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,7 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met koersverliezen in de Chinese techsector en verloor 1,5 procent. Dataleverancier RELX was de sterkste stijger met een winst van 0.7 procent.

In de MidKap won Fagron 0,7 procent. Investeerder Active Ownership heeft zijn belang in het apothekersbedrijf verder uitgebreid tot meer dan 10 procent. Aalberts daalde 0,3 procent. De industrieel toeleverancier verloor vrijdag al bijna 4 procent door een adviesverlaging van Bank of America.

De euro was 1,0931 dollar waard, tegen 1,0959 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 72,91 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 77,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

16 minuten geleden
Krant: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om tegen eind volgend jaar een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3200 banen. Dat schrijft de Financial Times op basis van een videoboodschap van directeur personeelszaken Constantina Tribou, waarbij de zakenkrant kon meekijken. Daarmee treft de eerder dit jaar door Unilever aangekondigde reorganisatie het Europese deel van het bedrijf flink.

26 minuten geleden
Tekst- en spraakberichten van vrijwel alle AT&T-klanten gehackt

DALLAS (ANP/BLOOMBERG) - Hackers hebben in 2022 gedurende zes maanden inzage gehad in gegevens van gesprekken en tekstberichten van vrijwel alle mobiele klanten van het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het is een van de grootste privacy-inbreuken in de telecomwereld in de recente geschiedenis.

41 minuten geleden
Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

1 uur geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

1 uur geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

2 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

3 uur geleden