Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bovenaan in licht hogere AEX

Shell bovenaan in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was woensdag de grootste stijger in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. De beurshandel verliep zeer rustig. In de dagen tussen kerst en het nieuwe jaar wordt er doorgaans weinig gehandeld op de beurzen omdat veel beleggers en handelaren vrij zijn en grote financiële partijen de boeken voor het jaar al hebben gesloten.

Verder bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen rond de omikronvariant. Hoewel het aantal besmettingen met de nieuwe virusvariant hard oploopt, lijken de ziekteverschijnselen over het algemeen milder te zijn dan bij de deltavariant.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 801,93 punten. De graadmeter wist dinsdag voor het eerst in zo'n drie weken weer boven de 800 punten te sluiten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1074,50 punten. De DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent en de CAC40-index in Parijs won 0,1 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekend, steeg de FTSE 100-index 0,8 procent.

Olieprijs

Shell won 1,6 procent, mede dankzij een stabilisatie van de olieprijs. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een plus van 0,7 procent. Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van 0,6 procent. Ook zorgtechnologieconcern Philips en de chipmachinemaker ASML stonden in de staartgroep met minnen tot 0,5 procent.

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een winst van 1,5 procent. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

Veon

Veon steeg 1,3 procent. Het op de Amsterdamse beurs genoteerde Russische telecomconcern Veon liet weten Mohammad Khairil Abdullah te benoemen tot topman van Veon Ventures, de investeringstak van het bedrijf. Khairil is momenteel werkzaam bij Axiata Group, een mobiele telecomaanbieder in Zuidoost-Azië, waar hij de baas is van de digitale diensten.

De euro was 1,1285 dollar waard, tegen 1,1315 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 76,28 dollar. Brentolie kostte ook 0,4 procent meer, op 79,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

33 minuten geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

34 minuten geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

1 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

2 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

4 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

5 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden