Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bovenaan AEX door fors hogere olieprijzen

Shell bovenaan AEX door fors hogere olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Shell was maandag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, geholpen door de sterk gestegen olieprijzen na het onverwachte besluit van oliekartel OPEC+ om de productie verder te verlagen. Ook oliebedrijven elders in Europa hadden daardoor de wind in de rug op de eerste handelsdag van het tweede kwartaal.

De OPEC+ maakte zondag bekend de olieproductie vanaf mei met meer dan 1 miljoen vaten per dag te gaan verlagen. Daardoor moeten de prijzen worden gestut. Volgens Saudi-Arabië gaat het om een voorzorgsmaatregel die is bedoeld om de oliemarkt te stabiliseren. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom daarop 5,7 procent tot 79,95 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 5,5 procent duurder op 84,27 dollar per vat.

Shell prijkte bovenaan de AEX met een plus van 4,2 procent. In Londen steeg branchegenoot BP 4,4 procent en het Franse TotalEnergies ging 4,3 procent vooruit in Parijs. Het Italiaanse olie- en gasconcern Eni werd 3,4 procent duurder in Milaan.

Andere beurzen

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 759,02 punten. Ook ING stond bij de koplopers in de hoofdindex met een plus van 3,1 procent. Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een min van 2,7 procent. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen boekten koerswinsten tot 0,6 procent. Frankfurt stond licht in het rood.

De MidKap ging 0,2 procent omlaag tot 960,27 punten. De aanbieder van postkluisjes InPost zette de opmars voort en was de grootste stijger met een winst van 4,9 procent. Vrijdag was InPost ook al koploper dankzij goed ontvangen cijfers. Roestvrijstaalbedrijf Aperam was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een verlies van 3,4 procent.

UBS, euro- en oliekoers

In Zürich verloor UBS 3,7 procent. Zakenkrant Financial Times meldde dat de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de door de overheid gesteunde overname van Credit Suisse door UBS. Daarnaast schreef de SonntagsZeitung dat UBS zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent gaat verminderen als de overname van Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd tot zo'n 36.000 banen worden geschrapt, waarvan zo'n 11.000 in Zwitserland.

De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0866 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

Meer uit Financieel

Internet Starlink-satellieten verstoord door zonnestorm

HAWTHORNE (ANP/RTR) - De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van de geomagnetische storm die de aarde teistert. Starlink waarschuwt zaterdag voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

7 minuten geleden
Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

27 minuten geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

2 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

3 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

13 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

14 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

15 uur geleden