Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bij schaarse winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Shell bij schaarse winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

Shell won 1,3 procent in de AEX. Branchegenoot BP pluste 1,3 procent in Londen en in Parijs steeg TotalEnergies 1,1 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie dikte 1,8 procent aan tot 88,10 dollar. Brentolie won 2,1 procent tot 93,71 dollar per vat.

In de AEX sloten verder informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer en chiptoeleverancier ASMI in het groen. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag de sterkste daler. Het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl verloor 7,6 procent van zijn beurswaarde.

Arcadis

De AEX-index sloot met een verlies van 0,8 procent op 664,45 punten na de stevige winst een dag eerder. De MidKap zakte 1,7 procent tot 873,505 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. Marktonderzoekers van S&P Global meldden dat de industrie en de dienstensector in de eurozone in september voor de derde maand op rij zijn gekrompen. De bedrijvigheid in de Duitse dienstensector daalde in het hoogste tempo van de afgelopen 28 maanden.

Op Beursplein 5 was er verder aandacht voor ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Het bedrijf neemt zijn branchegenoot DPS Group uit Ierland over voor 232 miljoen euro, waarmee Arcadis zich nadrukkelijker mengt op de medische markt en de chipsector. Het aandeel zakte dik 4 procent.

Ajax

Ajax verloor 3,3 procent. De Amsterdamse voetbalclub verloor in eigen huis met 6-1 van Napoli in de Champions League. Daarmee wordt het voor Ajax lastiger om te overwinteren in het lucratieve toernooi.

Tesco daalde in Londen ruim 4 procent. De winst van de supermarktketen bedroeg in de eerste zes maanden van het boekjaar minder dan een derde van het resultaat een jaar eerder. Het concern weet die daling aan hogere kosten, terwijl de inflatie klanten ook terughoudender maakt met luxeaankopen. Concurrent J Sainsbury zakte 4,7 procent en in Amsterdam verloor Ahold Delhaize 1,5 procent.

De euro was 0,9864 dollar waard, tegen 0,9976 dollar bij het slot van de beurshandel op dinsdag.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

3 uur geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

3 uur geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

5 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

6 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

6 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

7 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

7 uur geleden