Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bij schaarse winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

Shell bij schaarse winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

Shell won 1,3 procent in de AEX. Branchegenoot BP pluste 1,3 procent in Londen en in Parijs steeg TotalEnergies 1,1 procent. De prijs voor een vat Amerikaanse olie dikte 1,8 procent aan tot 88,10 dollar. Brentolie won 2,1 procent tot 93,71 dollar per vat.

In de AEX sloten verder informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer en chiptoeleverancier ASMI in het groen. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag de sterkste daler. Het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl verloor 7,6 procent van zijn beurswaarde.

Arcadis

De AEX-index sloot met een verlies van 0,8 procent op 664,45 punten na de stevige winst een dag eerder. De MidKap zakte 1,7 procent tot 873,505 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. Marktonderzoekers van S&P Global meldden dat de industrie en de dienstensector in de eurozone in september voor de derde maand op rij zijn gekrompen. De bedrijvigheid in de Duitse dienstensector daalde in het hoogste tempo van de afgelopen 28 maanden.

Op Beursplein 5 was er verder aandacht voor ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Het bedrijf neemt zijn branchegenoot DPS Group uit Ierland over voor 232 miljoen euro, waarmee Arcadis zich nadrukkelijker mengt op de medische markt en de chipsector. Het aandeel zakte dik 4 procent.

Ajax

Ajax verloor 3,3 procent. De Amsterdamse voetbalclub verloor in eigen huis met 6-1 van Napoli in de Champions League. Daarmee wordt het voor Ajax lastiger om te overwinteren in het lucratieve toernooi.

Tesco daalde in Londen ruim 4 procent. De winst van de supermarktketen bedroeg in de eerste zes maanden van het boekjaar minder dan een derde van het resultaat een jaar eerder. Het concern weet die daling aan hogere kosten, terwijl de inflatie klanten ook terughoudender maakt met luxeaankopen. Concurrent J Sainsbury zakte 4,7 procent en in Amsterdam verloor Ahold Delhaize 1,5 procent.

De euro was 0,9864 dollar waard, tegen 0,9976 dollar bij het slot van de beurshandel op dinsdag.

Meer uit Financieel

Reuters: OPEC+ verlaagt olieproductie waarschijnlijk niet

WENEN (ANP) - De groep van grote olieproducerende landen verenigd in de OPEC+ is niet van plan bij de vergadering op komende zondag wijzigingen aan te brengen in de productie. Dat meldden meerdere bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Eerder werd gespeculeerd dat de landen van de OPEC+ de productie verder zouden kunnen verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

12 minuten geleden
Estland brengt speciale 2 euromunt voor Oekraïne uit

TALLINN (ANP/DPA) - Estland heeft dinsdag een speciale 2 euromunt voor Oekraïne uitgebracht. Op de munt staat een afbeelding van een meisje met een vogel in haar handen en de woorden "Slava Ukraini", wat "Glorie aan Oekraïne" betekent. De centrale bank van Estland geef 2 miljoen van die speciale munten uit.

1 uur geleden
Chipbedrijf ASMI bij winnaars in lagere Amsterdamse AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Verder bleef de stemming onder beleggers voorzichtig door de ontwikkelingen in China, waar protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten.

1 uur geleden
Kwaliteit EU-statistieken 'voldoende maar met tekortkomingen'

LUXEMBURG (ANP) - Europese statistieken zijn "over het algemeen van voldoende kwaliteit", al zijn op bepaalde terreinen nog "tekortkomingen". De Europese Rekenkamer concludeert dat dinsdag in een nieuw rapport over de betrouwbaarheid en volledigheid van statistiek in de Europese Unie. Zo moeten de cijfers beter op de behoeften van gebruikers worden afgestemd, en zijn op sommige gebieden - zoals gezondheid en bedrijven - niet altijd alle gegevens beschikbaar.

2 uur geleden
Onderzoek: Amerikanen gaven 11,3 miljard uit op Cyber Monday

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen hebben op Cyber Monday voor 11,3 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, aan spullen gekocht bij webshops. Dat meldde marktonderzoeker Adobe Analytics. Volgens de analisten profiteerden Amerikaanse consumenten vooral van de vele aanbiedingen en kortingsacties bij webshops.

3 uur geleden
Duitse inflatie iets afgezwakt in november

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in november licht afgezwakt, met name door de wat lagere kosten voor energie. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de inflatie op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder.

3 uur geleden
Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

3 uur geleden