
Shell bij schaarse stijgers in AEX dankzij hogere olieprijzen
AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de schaarse stijgers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern klom 0,9 procent dankzij de hogere olieprijzen. De olieprijzen liepen verder op tot het hoogste niveau in vier maanden door berichten over nieuwe Amerikaanse sancties op olie uit Rusland.
De algehele stemming op de Europese beurzen bleef negatief. Beleggers kauwden nog na op het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag voor forse koersverliezen zorgde op Wall Street. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt in de VS geeft de Federal Reserve meer ruimte om langer te wachten met het verlagen van de rente.
De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 882,53 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 817,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent.
Rentetarieven
Op de beursvloeren wordt verder uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken die later in de week op het programma staan. Ook staan er deze week nieuwe inflatiegegevens van de VS op het programma. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
De banken ING en ABN AMRO profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven en stonden naast Shell in de kleine kopgroep van de AEX. ABN AMRO won 0,4 procent en ING steeg 0,7 procent. De kenners van Deutsche Bank schroefden het koersdoel voor ING licht op, terwijl zakenbank Bernstein het aandeel ING van de verkooplijst afhaalde.
Grootste dalers
De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI en betalingsverwerker Adyen waren de grootste dalers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met minnen tot 3 procent. Besi (min 2,3 procent) werd door effectenhuis Needham van de kooplijst gehaald. Aegon daalde 0,2 procent. De verzekeraar is gestart met het eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro.
In de MidKap had Air France-KLM last van de hogere olieprijzen. De luchtvaartcombinatie zakte ruim 2 procent en was daarmee de grootste verliezer bij de middelgrote bedrijven. Arcadis daalde dik 1 procent. De Amerikaanse zakenbank Jefferies verlaagde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau. Het koopadvies bleef wel ongewijzigd.
De euro was 1,0225 dollar waard, tegen 1,0231 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 77,90 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 80,97 dollar per vat.
Meer uit Financieel
SUWON (ANP/BLOOMBERG) - Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft ruim een vijfde meer winst gemaakt in het afgelopen kwartaal, vooral door een sterke vraag naar zijn nieuwste Galaxy-smartphones. Het bedrijf waagt zich niet aan een voorspelling voor het huidige kwartaal door de "toenemende economische onzekerheden, als gevolg van recente wereldwijde handelsspanningen en een afnemende wereldwijde economische groei."
22 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China heeft een lijst van producten opgesteld die zouden worden vrijgesteld van de importheffing van 125 procent op goederen uit de Verenigde Staten. Het land brengt bedrijven hiervan vertrouwelijk op de hoogte, meldden ingewijden aan persbureau Reuters.
28 minuten geledenDEURNE (ANP) - Bussenfabrikant Ebusco verkeert opnieuw in acute geldproblemen. Een toeleverancier heeft als gevolg van niet betaalde rekeningen een faillissementsaanvraag ingediend voor het bedrijf uit Deurne, waarvan de rechtszaak komende dinsdag is. Daardoor is Ebusco "afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie op korte termijn", staat in een woensdag uitgegeven persbericht.
36 minuten geledenHEERLEN (ANP) - Dsm-firmenich verwacht de impact van de handelstarieven te kunnen beperken, meldt het voedings- en gezondheidsbedrijf in zijn kwartaalbericht. Volgens topman Dimitri de Vreeze is het concern dankzij de "unieke portfolio" van activiteiten "uitstekend" gepositioneerd om te opereren in de huidige onzekere macro-economische omgeving en de effecten van de importheffingen beperkt te houden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese industriële activiteit is in april gekrompen, zo blijkt woensdag uit officiële cijfers. Beijing wijt dit aan een "scherpe verschuiving" in de wereldeconomie, het gevolg van een door de Verenigde Staten geïnitieerde handelsoorlog.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.
8 uur geleden