Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bij grootste dalers in AEX-index op Beursplein 5

Shell bij grootste dalers in AEX-index op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond donderdag bij de opening van de aandelenbeurzen bij de grootste zakkers in de AEX-index. De onderneming kreeg alsnog akkoord van de Britse toezichthouder om een gasproject in de Noordzee te beginnen. Verder zorgt een staking mogelijk voor verstoringen bij de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) bij een Australische productie-installatie. Verder daalden de olieprijzen, wat de koers mogelijk beïnvloedt.

Shell stond na een paar minuten handelen 1 procent lager. De goedkeuring voor het Jackdaw-aardgasveld in het Britse gedeelde van de Noordzee kwam acht maanden nadat de Britse toezichthouder het project uit milieuoverwegingen had geblokkeerd. Maar nu de energieprijzen de pan uitrijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zoeken de Britten naar manieren om de binnenlandse olie- en gasvoorraden op peil te houden. Om die reden komt de stakingsdreiging bij het Australische platform Prelude uiterst ongelegen.

De AEX-index noteerde 0,2 procent hoger op 702,51 punten. Ook Aegon, dat ex-dividend noteerde, verloor 1 procent. Betalingsbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een winst van 1,4 procent.

PostNL

De MidKap steeg 0,3 procent tot 1009,75 punten. Bij de middelgrote fondsen gaat de aandacht later op donderdag onder andere uit naar PostNL (plus 0,1 procent). Het postbedrijf hoort dan of de eerdere fusie met Sandd wel doorgang had mogen vinden. De overheid gaf eerder onder voorwaarden toestemming voor de fusie. Dit besluit werd vernietigd waarop de Staat in beroep ging.

Ook de luchtvaart weet de aandacht op zicht gericht door acties op de luchthaven van Brussel. Daar legden bagageafhandelaars spontaan het werk neer. Vooral vluchten van TUI zijn donderdagochtend getroffen, maar het bedrijf verwerkt ook koffers voor passagiers van onder meer Ryanair en Lufthansa. TUI won in Frankfurt evengoed 1,3 procent terwijl Lufthansa een plus van 0,5 procent liet noteren. Ryanair noteerde in Dublin een fractie hoger.

Saudi-Arabië

De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent. Londen verloor 1 procent.

Verder zakten de olieprijzen wat weg na berichten dat Saudi-Arabië meer van de fossiele brandstof wil gaan oppompen mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 113,09 dollar. Brentolie verloor 1,7 procent in prijs tot 114,27 dollar per vat.

De euro was 1,0678 dollar waard, tegen 1,0639 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

49 minuten geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

2 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

4 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

5 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

5 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

5 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

5 uur geleden