Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell bij grootste dalers in AEX-index op Beursplein 5

Shell bij grootste dalers in AEX-index op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond donderdag bij de opening van de aandelenbeurzen bij de grootste zakkers in de AEX-index. De onderneming kreeg alsnog akkoord van de Britse toezichthouder om een gasproject in de Noordzee te beginnen. Verder zorgt een staking mogelijk voor verstoringen bij de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) bij een Australische productie-installatie. Verder daalden de olieprijzen, wat de koers mogelijk beïnvloedt.

Shell stond na een paar minuten handelen 1 procent lager. De goedkeuring voor het Jackdaw-aardgasveld in het Britse gedeelde van de Noordzee kwam acht maanden nadat de Britse toezichthouder het project uit milieuoverwegingen had geblokkeerd. Maar nu de energieprijzen de pan uitrijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zoeken de Britten naar manieren om de binnenlandse olie- en gasvoorraden op peil te houden. Om die reden komt de stakingsdreiging bij het Australische platform Prelude uiterst ongelegen.

De AEX-index noteerde 0,2 procent hoger op 702,51 punten. Ook Aegon, dat ex-dividend noteerde, verloor 1 procent. Betalingsbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een winst van 1,4 procent.

PostNL

De MidKap steeg 0,3 procent tot 1009,75 punten. Bij de middelgrote fondsen gaat de aandacht later op donderdag onder andere uit naar PostNL (plus 0,1 procent). Het postbedrijf hoort dan of de eerdere fusie met Sandd wel doorgang had mogen vinden. De overheid gaf eerder onder voorwaarden toestemming voor de fusie. Dit besluit werd vernietigd waarop de Staat in beroep ging.

Ook de luchtvaart weet de aandacht op zicht gericht door acties op de luchthaven van Brussel. Daar legden bagageafhandelaars spontaan het werk neer. Vooral vluchten van TUI zijn donderdagochtend getroffen, maar het bedrijf verwerkt ook koffers voor passagiers van onder meer Ryanair en Lufthansa. TUI won in Frankfurt evengoed 1,3 procent terwijl Lufthansa een plus van 0,5 procent liet noteren. Ryanair noteerde in Dublin een fractie hoger.

Saudi-Arabië

De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent. Londen verloor 1 procent.

Verder zakten de olieprijzen wat weg na berichten dat Saudi-Arabië meer van de fossiele brandstof wil gaan oppompen mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 113,09 dollar. Brentolie verloor 1,7 procent in prijs tot 114,27 dollar per vat.

De euro was 1,0678 dollar waard, tegen 1,0639 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

DEN HAAG (ANP) - De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

6 minuten geleden
Vivendi wil reclamebedrijf Havas naar Amsterdamse beurs brengen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse media- en entertainmentconcern Vivendi overweegt het reclame- en communicatiebureau Havas apart naar de Amsterdamse beurs te brengen. De beursgang moet plaatsvinden na de opsplitsing van het Franse concern in drie afzonderlijke onderdelen. Havas is een van de grootste reclamebureaus ter wereld met activiteiten in meer dan honderd landen en een jaaromzet van zo'n 2,7 miljard euro. Havas is ook in Nederland actief.

6 minuten geleden
Ryanair onderuit op beurs, AEX toont licht herstel

AMSTERDAM (ANP) - Ryanair ging maandag hard onderuit op de beurs in Dublin. De Ierse luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal fors minder winst door flinke druk op de ticketprijzen. De budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht. Het aandeel werd ruim 11 procent lager gezet.

1 uur geleden
Topman Delta Air Lines biedt excuses aan voor vluchtannuleringen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De topman van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft zijn excuses aangeboden voor het annuleren van duizenden vluchten tijdens het drukste reisweekend van de zomer. De in Atlanta gevestigde luchtvaartmaatschappij zag veel van haar systemen uitvallen door de wereldwijde computerstoring op vrijdag.

2 uur geleden
Aandacht voor Unilever en Amerikaanse politiek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Unilever. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is volgens persbureau Bloomberg aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het bedrijf willen kopen. Dat onderdeel, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn.

2 uur geleden
Ryanair ziet winst fors dalen door lagere ticketprijzen

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald door flinke druk op de ticketprijzen. Ryanair verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht.

2 uur geleden
Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

3 uur geleden