Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell beloont aandeelhouders na gunstig halfjaar

Shell beloont aandeelhouders na gunstig halfjaar

DEN HAAG (ANP) - Shell gaat voor het einde van dit jaar voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Met het inkoopprogramma beloont het olie- en gasconcern zijn aandeelhouders. Doordat er na de inkoop minder stukken overblijven, stijgen de resterende aandelen namelijk in waarde en kan de winst per aandeel toenemen. Ook het dividend, een winstuitkering aan de aandeelhouders, wordt verhoogd.

Shell profiteerde de afgelopen periode van hogere olieprijzen. Daardoor steeg de winst van het Brits-Nederlandse bedrijf. Het contrast met het tweede kwartaal van vorig jaar is enorm. Toen werd een verlies geboekt van ruim 18 miljard dollar. Dat was voor het olieconcern het dieptepunt van de coronacrisis. Er was minder vraag naar olie en gas en de olieprijzen stortten tijdelijk in. Inmiddels is het beeld duidelijk veranderd.

Door de huidige economische groei zijn de olieprijzen in de afgelopen periode flink gestegen. In Nederland bereikte de benzineprijs volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers onlangs zijn hoogste niveau ooit, met een adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) van 1,962 euro. Donderdag was de adviesprijs in Nederland 1,951 euro voor een liter benzine.

Onzekerheid

De omzet van Shell verdubbelde op jaarbasis bijna, naar 60,5 miljard dollar. De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,6 miljard dollar. Onder de streep boekte Shell verder een nettowinst van 3,4 miljard dollar. De productie van olie en gas was met bijna 3,3 miljoen vaten per dag wel iets lager dan de 3,5 miljoen vaten in het eerste kwartaal.

Shell wijst erop dat de energiemarkt de komende tijd nog wel onzeker blijft vanwege de voortdurende coronapandemie. Daarnaast moet het bedrijf mogelijk productie van olie of gas beperken vanwege "wettelijke vereisten en/of beperkingen op het gebied van infrastructuur", zo klinkt het in een toelichting op de cijfers. Die waarschuwing deed Shell een kwartaal eerder ook al.

Klimaatzaak

De opmerking zou te maken kunnen hebben met een uitspraak van een Nederlandse rechter in een zaak over klimaatdoelstellingen. In die klimaatzaak bepaalde de rechtbank dat Shell per direct meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Vorige week werd bekend dat het olieconcern in beroep gaat tegen de uitspraak.

Topman Ben van Beurden noemde de rechterlijke uitspraak tegen één oliebedrijf donderdag opnieuw "niet effectief" om klimaatverandering tegen te gaan. Hij zei dat Shell niettemin zijn best doet om de uitstoot in 2030 met 45 procent terug te brengen ten opzichte van 2019. "Zodra we weten of dat mogelijk is, zullen we dat melden." Van Beurden herhaalde verder dat Shell uiterlijk in 2050 een energiebedrijf wil zijn "met netto nul uitstoot".

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

37 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

1 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

3 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

4 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

5 uur geleden