Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell, Arcelor en ASMI in staartgroep licht lagere AEX

Shell, Arcelor en ASMI in staartgroep licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht omlaaggegaan onder aanvoering van olie- en gasconcern Shell, staalfabrikant ArcelorMittal en chipbedrijf ASMI. De vrees voor een recessie hield beleggers in de greep. Vooral de Duitse economie, de grootste van Europa, hangt een forse krimp boven het hoofd als Rusland de gastoevoer naar het land volledig dichtdraait.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 672,07 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 909,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Shell en ArcelorMittal leverden tot 1,9 procent in door de vrees dat een recessie de vraag naar olie en staal onder druk zal zetten. ASMI zakte 1,9 procent na een negatief rapport over de Nederlandse chipbedrijven. Analisten van Deutsche Bank schroefden hun koersdoelen voor ASMI, Besi (min 1,5 procent) en ASML (plus 0,2 procent) flink terug.

Prosus

Techinvesteerder Prosus verloor 1,3 procent. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, zakte in Hongkong na een Chinese boete vanwege het niet naleven van antimonopolieregels. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ging aan kop in de AEX met een winst van 1,8 procent.

In Frankfurt kelderde Uniper dik 9 procent. De topman van het bedrijf waarschuwde voor een verlies van 10 miljard euro dit jaar. Het Duitse energiebedrijf kampt met grote financiële problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen en heeft bij de Duitse overheid aangeklopt voor hulp. De Finse aandeelhouder Fortum, die Uniper al een lening van 8 miljard euro heeft verstrekt, ziet verdere hulp aan het bedrijf niet zitten.

Twitter, dat ook een beursnotering heeft in Frankfurt, zakte 7 procent. De overname van de berichtendienst door Tesla-topman Elon Musk lijkt niet door te gaan, nu Musk heeft aangegeven die niet door te willen zetten. De rijkste man ter wereld zegt dat Twitter zich niet aan de voorwaarden van de overname heeft gehouden. Twitter heeft aangekondigd via de rechter de overname af te willen dwingen.

STMicroelectronics

In Parijs won STMicroelectronics 0,7 procent. De Frans-Italiaanse chipproducent gaat volgens persbureau Bloomberg samen met chipfabrikant GlobalFoundries een nieuwe fabriek bouwen in Frankrijk. Voor de nieuwe fabriek krijgen de ondernemingen een subsidie.

De euro was 1,0114 dollar waard, tegen 1,0183 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 102,93 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 105,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

2 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

3 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

4 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

4 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

4 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

4 uur geleden