Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell akkoord met gasproject Australië

Shell akkoord met gasproject Australië

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - Shell is akkoord gegaan met de ontwikkeling van een nieuw gasproject in de wateren van Australië. Het gaat om het Crux-project ten noordwesten van Australië, waar uiteindelijk vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vandaan moet komen. Dat veld ligt op een afstand van ongeveer 190 kilometer van de kust van Australië.

Shell werkt bij het project samen met het Australische SGH Energy. Er worden vijf gasboringen gedaan in wateren van circa 165 meter diepte en een pijplijn zal Crux verbinden met het lng-productieschip Prelude dat 160 kilometer verderop ligt. Het is de bedoeling dat in 2027 wordt begonnen met lng-productie uit Crux.

Volgens Shell zal gas uit Crux worden geleverd aan Aziatische klanten om zo te helpen af te stappen van steenkool voor energieverbruik. Er zijn geen financiële details van het project bekendgemaakt.

Meer uit Financieel

Koopjesketen Action leent miljarden om eigenaren te belonen

ZWAAGDIJK (ANP) - Budgetwinkelketen Action leent omgerekend bijna 1,8 miljard euro om grootaandeelhouder 3i en andere eigenaren mee te belonen. Dat komt naar voren uit een rapport van kredietbeoordelaar Moody's, dat ondanks de hogere schuldenlast positief blijft over het bedrijf.

6 minuten geleden
Bijna kwart Nederlandse bedrijven te laat met betaling facturen

ROTTERDAM (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar facturen te laat betaald. Daarbij waren vooral grote bedrijven te laat met het betalen van rekeningen binnen de aangegeven betalingstermijnen, aldus een studie van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet.

34 minuten geleden
EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

2 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

2 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

3 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

3 uur geleden