Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell aan kop op voorzichtig Damrak, vastgoed onder druk

Shell aan kop op voorzichtig Damrak, vastgoed onder druk

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell voerde maandag de stijgers aan in de AEX-index, die een voorzichtige winst liet zien. De vastgoedsector stond daarentegen onder druk na een negatief analistenrapport van Barclays. Beleggers bleven verder terughoudend door de zorgen over een mogelijke recessie. De Europese markten konden daarbij geen richting ontlenen aan Wall Street, dat zijn deuren gesloten houdt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 659,75 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 901,99 punten. De graadmeters in Londen en Parijs dikten tot 1,2 procent aan. De DAX in Frankfurt won 0,5 procent. De Duitse export nam in mei onverwacht af ten opzichte van een maand eerder. De import van de grootste economie van de eurozone nam daarentegen sterk toe, waardoor Duitsland voor het eerst sinds 1991 een handelstekort had in een maand.

Naast Shell (plus 3,5 procent) stonden zorgtechnologiebedrijf Philips en verzekeraar NN Group in de kopgroep, met winsten tot 1,7 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 3,8 procent.

Vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield zakte 2,5 procent. Barclays schroefde het koersdoel voor het aandeel terug. Ook verlaagde de Britse bank de koersdoelen voor de vastgoedbedrijven WDP en CTP, die tot 3,8 procent verloren in de MidKap.

De chipbedrijven ASMI en ASML gingen licht omlaag. Vrijdag zakten de Nederlandse chipfondsen al tot ruim 9 procent na teleurstellende vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology. Besi toonde wat herstel met een plus van dik 1 procent.

Ook ging de aandacht uit naar het boerenprotest in Nederland. De boeren hadden gedreigd actie te voeren bij de luchthavens Schiphol en Rotterdam uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Tot nu toe lijken de boerenprotesten zich vooral op de distributiecentra van supermarktketens te richten. Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, won 0,6 procent.

In Dublin klom Ryanair 0,4 procent. De Ierse budgetmaatschappij vervoerde in juni flink meer passagiers. Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van Ryanair kondigde daarnaast aan om deze maand nog twaalf dagen te gaan staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen.

De euro was 1,0441 dollar waard, tegenover 1,0416 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 107,85 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 111,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ABN AMRO laat weten of de bank profiteert van gestegen rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk minder winst in de boeken gezet dan een jaar terug. Dat voorspellen analisten die de bank zelf heeft geraadpleegd in doorsnee. Het financiële concern presenteert woensdagochtend zijn resultaten over de voorbije maanden. Daarbij is het onder meer de vraag of ABN AMRO heeft weten te profiteren van de gestegen rentes.

3 uur geleden
Aandacht voor inflatie en bol.com bij cijfers Ahold Delhaize

ZAANDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize maakt bekend hoe zijn winkelketens in het tweede kwartaal hebben gepresteerd. Daarbij wordt ook duidelijk in hoeverre het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com last heeft gehad van de inflatie. Een deel van de hogere kosten wisten de winkels door te berekenen aan de klant, maar analisten gaan er vanuit dat alle extra uitgaven aan inkoop, vervoer, personeel en energie ook een hap nemen uit de winstmarges.

3 uur geleden
Bloomberg: justitie VS begint zaak tegen Google om advertenties

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.

8 uur geleden
Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

8 uur geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

9 uur geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

11 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

11 uur geleden