Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell aan kop in AEX, Philips daalt na update terugroepactie

Shell aan kop in AEX, Philips daalt na update terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs dankzij een adviesverhoging. Zorgtechnologieconcern Philips, dat met een update kwam over de terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten, werd lager gezet. De beurshandel bleef verder in het teken staan van de oorlog in Oekraïne, die voor onzekerheid bij beleggers blijft zorgen.

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verluidt later op de dag oproepen om de normale handelsbetrekkingen met Rusland te beëindigen vanwege de invasie in Oekraïne. Met die stap maakt Biden de weg vrij voor hogere heffingen op Russische importen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 668,64 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 989,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,9 procent.

Adviesverhoging

Shell (plus 2,8 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Exane BNP Paribas en ging aan kop in de AEX. Platenlabel Universal Music Group won 1,4 procent dankzij een koopadvies van Deutsche Bank.

Philips zakte 2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf schiet volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA tekort met het informeren van klanten over de terugroepactie van bepaalde apparaten voor slaapapneu-patiënten. Philips riep vorig jaar miljoenen van deze apparaten terug omdat isolatieschuim kan afbrokkelen, wat gevaren voor de gezondheid met zich meebrengt. Het concern heeft 725 miljoen euro gereserveerd voor de terugroepactie. Daar kunnen ook nog schadeclaims bovenop komen.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer verloor dik 3 procent. De informatie- en dataleverancier heeft de banden met het merendeel van zijn Russische en Belarussische klanten verbroken. Het bedrijf blijft om humanitaire redenen alleen nog de ziekenhuizen binnen zijn klantenkring in de twee landen bedienen. Rusland en Belarus zijn een woordvoerder erg kleine markten voor Wolters Kluwer. Het verlies aan omzet zou dan ook miniem zijn.

Op de lokale markt dikte Beter Bed 13 procent aan na publicatie van de volledige jaarcijfers. De beddenverkoper had al laten weten dat de omzet afgelopen jaar is gestegen. De nettowinst nam eveneens toe. De orders in de eerste twee maanden van 2022 lieten ook een stijging zien. De oorlog in Oekraïne heeft volgens het bedrijf tot nu toe geen grote gevolgen voor de eigen activiteiten.

Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 107,90 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder op 111,62 dollar per vat. De euro was 1,0973 dollar waard, tegen 1,1004 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

1 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

2 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

2 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

3 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

4 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

5 uur geleden
Recordaantal buitenlandse toeristen in Japan, meer dan voor corona

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Japan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen verwelkomd. Het cijfer lag ook hoger dan voor de coronapandemie, geholpen door de zwakkere yen waardoor reizen naar het Aziatische land betaalbaarder zijn geworden.

5 uur geleden