
Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht
UTRECHT (ANP) - Sharon Dijksma (49) wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris en huidig wethouder in Amsterdam voor de PvdA volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag.
De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de lijst van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester. Maar volgens fractievoorzitter Heleen de Boer (GroenLinks) is de keuze op haar gevallen "op basis van kwaliteit". "Dat ze een vrouw is, was geen selectiecriterium."
Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Die kijkt uit naar de samenwerking.
Luid applaus
Dijksma werd met luid applaus ontvangen. De nu nog wethouder Verkeer en Vervoer gaf via een videoverbinding aan "burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn". "Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd." Ze zegt Utrecht te hebben "zien veranderen en opbloeien". Ze kijkt uit naar haar nieuwe functie. "We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad."
Volgens de commissie voldoet Dijksma als beste aan de profielschets, de schaap met vijf poten, die de raad zocht. Zij kan als nieuwe burgemeester de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. "Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn", zo luidt de onderbouwing.
Lobby
Bovendien verwacht de raad dat zij, gezien haar achtergrond, veel kan betekenen voor de lobby van de stad. De Boer: "Zij kan de stad op de kaart zetten en houden. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zij kan verbinding leggen met alle Utrechters." Iets waarom haar voorganger Van Zanen werd geroemd. Het is nog niet bekend wanneer zij gaat beginnen.
Dijksma heeft al veel functies in de politiek bekleed. Ze begon haar politieke loopbaan in 1992 bij de Jonge Socialisten. In 1994 maakte ze haar entree als toen jongste kamerlid ooit. Ze was van 2007 tot 2010 en van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in twee kabinetten. In 2018 nam Dijksma afscheid als Kamerlid om als wethouder aan de slag te gaan in Amsterdam. "Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Een stad die me dierbaar is geworden. Ik heb met veel plezier gewerkt aan alles wat er rijdt en vaart. Ben trots op mijn team en wat we hebben bereikt. Vooral ook tijdens deze moeilijke tijd, met veel impact op het ov", liet ze na haar uitverkiezing weten.
Ze was ook actief in haar partij PvdA. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.
Meer uit Politiek
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geleden