Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SGP zet ook in op bestaanszekerheid en bestrijden van armoede

SGP zet ook in op bestaanszekerheid en bestrijden van armoede

DEN HAAG (ANP) - Ook de SGP zet bij de komende verkiezingen in op actuele ontwikkelingen zoals de bestaanszekerheid en de aanpak van armoede in Nederland. Zo wil de orthodox-christelijke partij de kinderarmoede halveren door een vereenvoudigde kinderbijdrage in te voeren. Ook moeten er goede sociale voorzieningen zijn voor mensen die buiten hun schuld niet kunnen rondkomen. Veel andere partijen richten zich ook op bestaanszekerheid in hun programma.

De partij wil onder meer ook een wet op rouwverlof.

Het nieuwe verkiezingsprogramma, dat vrijdag is gepresenteerd, heeft als motto 'Woord houden'. Het verwijst naar "het Bijbelse kompas" en de klassiek-christelijke uitgangspunten van de partij, maar het staat ook voor "dat je weet wat je aan elkaar hebt".

Speerpunten

De partij koerst op drie speerpunten: hart voor kwetsbaar leven, focus op familie en pal voor veiligheid. Daarbij gaat het volgens de partij "om het leven zelf, hoe mensen met elkaar samenleven en dat wat nodig is om te kunnen leven".

In "deze individualistische samenleving is het meer dan ooit nodig om op zoek te gaan naar gemeenschappelijke waarden en normen", zei lijsttrekker Chris Stoffer bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Mensen moeten voor elkaar zorgen en als dat echt niet lukt, is de overheid er als vangnet.

Sprankelend programma

De SGP houdt vast aan de doodstraf. Volgens de streng-christelijke partij kan de doodstraf voor levensdelicten, waaronder terroristische misdrijven, een rechtvaardige straf zijn. Ook vindt de partij dat verdachten van dit soort ernstige misdrijven uitgeleverd moeten kunnen worden aan landen die de doodstraf kennen. Maar dan moeten die landen wel een goed functionerende rechtsstaat zijn.

Partijvoorzitter Dick van Meeuwen vindt het een "sprankelend verkiezingsprogramma". Er is veel aan de hand in Nederland. De nood onder mensen is hoog en er is "kortsluiting tussen de regering, overheid en kiezer". Politiek die is gebaseerd op de normen en waarden van de SGP is "goed voor ons land". Van Meeuwen benadrukte dat de SGP "een stabiele factor is, een betrouwbare partij".

De SGP maakt een leiderschapswissel mee nu Kees van der Staaij na 25 jaar vertrekt uit de Tweede Kamer. Zijn opvolger Stoffer zei dat politiek Den Haag "verward en versplinterd" is. De partij heeft nu drie zetels in de Kamer en staat altijd redelijk stabiel op twee of drie zetels.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden