Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SGP voor het eerst groter dan ChristenUnie

SGP voor het eerst groter dan ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De SGP lijkt voor het eerst groter te worden dan de ChristenUnie. Beide christelijke partijen staan in de voorlopige prognose op drie zetels in de Tweede Kamer, maar de partij van Chris Stoffer heeft voorlopig meer stemmen dan de partij van Mirjam Bikker.

Ongeveer 330 van de 342 gemeenten hebben hun uitslagen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Zij zijn bij elkaar goed voor ongeveer 98 procent van de stemmen. De SGP staat op ruim 212.000 stemmen, de ChristenUnie op bijna 207.000.

De ChristenUnie werd in 2000 opgericht na een fusie van twee van de drie kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer, namelijk GPV en RPF. De SGP bleef zelfstandig. De ChristenUnie behaalde in 2006 de beste verkiezingsuitslag. De partij kreeg onder leiding van André Rouvoet zes zetels en sloot zich vervolgens voor het eerst in de geschiedenis aan bij een coalitie. De SGP, de oudste partij in de Kamer, kreeg nooit meer dan drie zetels in de Kamer.

Meer uit Politiek

Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep in opruiingszaak

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die de FvD-politicus dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur oplegde voor opruiing. Op X zegt Van Meijeren dat hij strafrechtelijk is veroordeeld om zijn mening. "Dit is niet alleen een aanval op mij, maar op de vrijheid van ons allemaal. Uiteraard leg ik me hier niet bij neer en ga ik in hoger beroep. Als wij niet opgeven, zal uiteindelijk de waarheid overwinnen!"

25 minuten geleden
VVD krijgt Financiën in nieuw kabinet, Migratie en Zorg naar PVV

DEN HAAG (ANP) - De VVD levert in het nieuwe kabinet de minister van Financiën, een sleutelpost in elke ministersploeg. De PVV levert de meeste ministers, vijf in totaal. De VVD en NSC leveren elk vier ministers, BBB twee. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

1 uur geleden
Veel stemmen voor Van Huffelen (D66) op Saba en Sint-Eustatius

WILLEMSTAD (ANP) - De demissionaire staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen van D66, heeft op Saba en Sint-Eustatius veel voorkeurstemmen gekregen tijdens de Europese parlementsverkiezingen. Op Sint-Eustatius stemde meer dan 50 procent van de kiezers op haar en op Saba bijna 40 procent.

1 uur geleden
Beoogd premier Schoof blij dat verdeling kabinetsposten klaar is

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister-president Dick Schoof is blij dat de verdeling van de ministersposten in het rechtse kabinet dat hij gaat leiden, is afgerond. Hij wil daar evenwel nog geen nadere mededelingen over doen, omdat er nog wat "puntjes op de i" gezet moeten worden.

2 uur geleden
Kamer: voor kabinetswissel debat met Yeşilgöz over nareis-claim

DEN HAAG (ANP) - Nog voordat er een nieuw kabinet is aangetreden wil de Tweede Kamer in debat met de demissionaire minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over haar uitspraken over asielzoekers die nareis op nareis stapelen. Dat zouden er heel veel zijn, maar uit cijfers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in februari vrijgaf, bleek dat het maar om tientallen gevallen per jaar gaat. Vrijdag werd bekend dat de IND vlak na de val van het nu demissionaire kabinet al soortgelijke cijfers had, hoewel dat beeld toen nog incompleet was.

2 uur geleden
Coalitiepartijen tegen plan om gratis schoolmaaltijden te redden

DEN HAAG (ANP) - Het voorstel om in 2025 door te gaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden, krijgt niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Onder meer de aankomende coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben tegengestemd. D66, Volt, DENK, GroenLinks-PvdA en SP vonden het jammer dat hier in het hoofdlijnenakkoord geen geld voor was gereserveerd en hoopten dat - tevergeefs - recht te trekken met hun motie.

2 uur geleden
Rutte: Nederland zit bij de top als het gaat om steun aan Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Nederlandse steun aan Oekraïne, die met de recente 138 miljoen euro voor wederopbouw optelt tot 17 miljard, wordt "zeer gewaardeerd". Dat zegt demissionair premier Mark Rutte op een conferentie in Berlijn die in het teken staat van het wederopbouwen van Oekraïne. "Daarmee zitten we wel echt in de top."

2 uur geleden