Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SGP, CDA, CU en BBB willen het gezin in de Grondwet opnemen

SGP, CDA, CU en BBB willen het gezin in de Grondwet opnemen

DEN HAAG (ANP) - Het gezin moet in de Grondwet komen, vinden SGP, CDA, ChristenUnie en BBB. De vier partijen vinden dat deze leefvorm beter moet worden beschermd tegen het overheidsbeleid, dat volgens hen vooral uitgaat van de individuele burger. Daardoor raakt de toch al kwetsbare positie van het gezin in de verdrukking, stellen ze. Het gaat niet alleen om economische en sociale maatregelen waar het gezin mogelijk nadeel van ondervindt, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting, onderwijs en opvoeding moet meer bescherming zijn.

De partijen hebben hiertoe een wetsvoorstel gemaakt dat vrijdag wordt ingediend bij de Tweede Kamer, op de dag dat de Grondwet 175 jaar bestaat. Naast de drie christelijke partijen is de steun van BBB opmerkelijk. BBB-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij zegt daarover: "Voor BBB is gemeenschapszin een van de belangrijkste fundamenten van onze samenleving. Onze kleinste gemeenschap, het gezin, is dus van onmisbare waarde."

Hoe een gezin er precies uitziet, komt wat de partijen betreft niet in de Grondwet te staan, maar kan in regelgeving terechtkomen. Ze kiezen in het wetsvoorstel voor een algemene definitie, omdat er naast het traditionele gezin van een man en vrouw en hun kinderen ook andere samenlevingsvormen zijn. Dit dient ook een politiek doel, om steun te vergaren van meer partijen. Het voorstel gaat uit van een gezin met minderjarige kinderen, omdat het juist gaat om hun leefsituatie en opvoeding.

Recht op gezinsleven

De initiatiefnemers wijzen erop dat vrijwel alle Europese landen een grondwettelijke bepaling over het recht op gezinsleven hebben. De belangen van het gezin worden ook genoemd in internationale verdragen en in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) maar toch geeft dit nog onvoldoende richting, stellen de partijen in een toelichting op het initiatiefvoorstel. De aandacht voor het gezin hoeft wat hen betreft niet ten koste te gaan van de positie van mensen die buiten een gezinsvorm leven.

Het is de vraag of het voorstel straks genoeg steun krijgt. De vier partijen bezetten nu 26 van de 150 Kamerzetels. Het is niet duidelijk hoe dit na de verkiezingen van 22 november uitpakt. Alleen BBB staat op winst. Voor een grondwetswijziging is een meerderheid van twee derde nodig.

Meer uit Politiek

Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

10 minuten geleden
Kabinet wil geen verbod op detachering arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan bepaalde sectoren, zoals de vleesverwerkende industrie, te verbieden werknemers via flexibele arbeidsovereenkomsten te laten werken. Dit was een van de aanbevelingen van de Adviesraad Migratie, maar demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vinden dat een te vergaande maatregel.

37 minuten geleden
Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

2 uur geleden
Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

4 uur geleden
Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

5 uur geleden
Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

7 uur geleden
Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israƫl en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

8 uur geleden