Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Servië trekt vergunning voor lithiummijn in vanwege protesten

Servië trekt vergunning voor lithiummijn in vanwege protesten

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië heeft de vergunning voor een grote lithiummijn in het land ingetrokken. Dat deed de regering van premier Ana Brnabic vanwege grote weerstand van milieubewegingen tegen de plannen voor de mijn. De stap komt nu het land zich voorbereid op parlementsverkiezingen in april. De populistische regeringscoalitie verloor door de steun aan het mijnbouwproject de laatste tijd veel terrein in de peilingen.

Eerder had Brnabic al gezegd dat ze voorzag dat beslissingen over het project in Jadar pas na die verkiezingen definitief zouden worden genomen. Nu liet de premier weten dat "dit het einde is voor project Jadar".

Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto zou de mijn gaan uitbaten en zou daarmee een van de tien grootste lithiumproducenten ter wereld worden. Dat metaal wordt onder meer gebruikt voor accu's voor elektrische auto's en is de afgelopen jaren snel in prijs gestegen.

Compromis

Eerder deze week gaf Rio Tinto al aan niet te verwachten voor 2027 lithium te kunnen winnen in Servië, wat een jaar later is dan waar het bedrijf eerder op rekende. Rio Tinto wees toen op vertraging bij het verlenen van vergunningen. Brnabic verwijt het bedrijf nu niet afdoende informatie te hebben verstrekt aan de gemeenschap over het project, maar Rio Tinto zegt zich volledig aan de wet te hebben gehouden. Het bedrijf laat de "juridische onderbouwing" van het regeringsbesluit onderzoeken.

Aandeelhouders van Rio Tinto verwachten dat er na de verkiezingen alsnog een compromis komt, zo geven ze aan. Daarbij zal het bedrijf mogelijk een groter deel van de winst uit de mijn moeten afstaan of direct een groter bedrag voor de vergunning moeten betalen, verwachten ze.

Djokovic

De milieubeweging had eerder steun gekregen van prominente Serviërs, waaronder tennisser Novak Djokovic. Na de beslissing van de Servische regering trokken twitteraars daarom een vergelijking met hoe de tennisheld onlangs Australië werd uitgezet en grapten dat Servië Rio Tinto het land uit heeft gezet.

Op de beurs in Sydney daalde het aantal Rio Tinto vrijdag ruim 4 procent.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

2 uur geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

4 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

4 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

6 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

6 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

6 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

6 uur geleden