Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SER Jongerenplatform wil dat kabinet positie jongeren verbetert

SER Jongerenplatform wil dat kabinet positie jongeren verbetert

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet moet snel maatregelen nemen om de positie van jongeren te verbeteren, vindt het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad. Zo moet de toegang tot de woningmarkt verbeterd worden, moet de basisbeurs omhoog en moet er blijvende aandacht komen voor de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Het Jongerenplatform vindt het gunstig dat er de afgelopen twee jaar meer aandacht kwam voor de positie van jongeren, mede omdat die meer van zich lieten horen. "Dat heeft geleid tot mooie woorden en beloften van de politiek", stelt voorzitter Maurice Knijnenburg van het platform. "Maar de daden moeten nog komen."

Daarom komt het Jongerenplatform nu met een concrete wensenlijst, die voortkomt uit een verkenning die het vrijdag naar buiten brengt. "Het kabinet moet met concrete zaken aan de slag, zoals een reële compensatieregeling voor leenstelselstudenten, het verminderen van de druk op de woningmarkt voor starters en een structurele aanpak voor kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt", stelt Knijnenburg.

Generatietoets

Alle ministeries moeten wat het platform betreft met een samenhangende aanpak voor de problematiek van jongeren komen. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van een zogeheten generatietoets, die duidelijk moet maken wat de gevolgen zijn van de stapeling van beleidskeuzes. Daardoor zou een eerlijker verdeling van kansen tussen de verschillende generaties ontstaan, maar ook tussen jongeren onderling.

Ook SER-voorzitter Mariëtte Hamer onderschrijft het belang van snelle actie. "De positie van jongeren in Nederland baart mij grote zorgen. Jongeren zijn in veel opzichten de dupe geworden van een stapeling van beleid."

Kansenongelijkheid

Al in 2019, bij de vorige verkenning, stelde het Jongerenplatform vast dat door de situaties van het onderwijs, de arbeidsmarkt en de woningmarkt jongeren belangrijke gebeurtenissen als het stichten van een gezin en het kopen van een huis noodgedwongen moeten uitstellen. In de twee jaar sindsdien is de situatie op sommige vlakken zelfs verslechterd.

Zo is de kansenongelijkheid in het onderwijs door corona vergroot en voelen scholieren, studenten, jonge werkenden en jonge ouders meer mentale druk. Het jongerenplatform noemt de onderzoeksresultaten daarover alarmerend.

"Jongeren staan nu op heel veel terreinen achter in de rij", stelt het Jongerenplatform dat wil dat ze vooraan komen te staan. Jongeren willen niet alleen erkenning van de problemen, maar ook een aanpak van de oorzaken. "De basis moet op orde worden gebracht."

Meer uit Financieel

Omzet auto- en motorbranche minder hard gestegen

DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

1 uur geleden
1 op 4 mensen geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

AMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

1 uur geleden
Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

7 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

9 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

9 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

13 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

14 uur geleden