Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SER: extra aandacht voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt

SER: extra aandacht voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt moeten extra aandacht krijgen, omdat zij door de coronacrisis meer kans lopen op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Denktank Coronacrisis van de Sociaal Economische Raad (SER). Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die net de arbeidsmarkt op komen, werkenden met een migratieachtergrond en mensen met een arbeidsbeperking.

De denktank doet de oproep omdat de vooruitgang die voor deze groepen voor de coronacrisis was geboekt "tot stilstand lijkt te komen" door de pandemie. "De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar voor de één zijn de gevolgen groter en langduriger dan voor de ander. Laten we vooral die mensen niet vergeten die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven, zodat ook zij vertrouwen kunnen houden", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

De denktank doet een aantal aanbevelingen, waaronder een specifieke aanpak, zoals jobcoaching op afstand, extra taallessen en het verbeteren van digitale vaardigheden voor bijvoorbeeld statushouders en laaggeletterden. Daarnaast wil de SER aandacht voor een inclusieve arbeidsmarkt, omdat een "diverser bedrijf aantoonbaar succesvoller is op de lange termijn".

Coronadashboard voor kwetsbare groepen

Er moet ook een coronadashboard komen voor kwetsbare groepen, waarop achterstanden en behoeften worden bijgehouden, zoals het effect van de steunpakketten. Daarmee kan het beleid ook beter worden afgestemd op de behoeften. De denktank noemt het "van groot belang om nauwkeurig vast te stellen wie daadwerkelijk kwetsbaar is als gevolg van deze crisis", omdat bestaande informatie niet altijd duidelijk is.

Niet alleen werkenden, ook werkgevers moeten gehoord worden wat zij nodig hebben om kwetsbare groepen te helpen. De kosten daarvoor, zoals een eenmalig bedrag of voorzieningen voor werken op afstand, hoeft de werkgever niet meteen zelf te maken. Volgens de SER betalen investeringen om mensen aan het werk te houden zichzelf terug.

De denktank wil dat er voldoende geld is voor re-integratie op de arbeidsmarkt, en waarschuwt voor genoeg capaciteit bij instanties die de maatregelen moeten uitvoeren. "De uitvoering is vaak een belangrijke succesfactor bij beleid", aldus de denktank.

Meer uit Financieel

Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

19 minuten geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

1 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

1 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

2 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

2 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

2 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

3 uur geleden