Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Separatisten Catalonië behouden meerderheid in parlement

Separatisten Catalonië behouden meerderheid in parlement

BARCELONA (ANP) - De partijen in de Spaanse regio Catalonië die naar onafhankelijkheid streven, hebben bij de regionale verkiezingen zondag hun meerderheid behouden. Ze hebben zelfs voor het eerst meer dan de helft van de stemmen gekregen in de Catalaanse verkiezingen. Volgens Spaanse media komt dat door de erg lage opkomst, van 53,5 procent, als gevolg van het coronavirus.

De grote winnaar is de sociaaldemocratische PSC onder leiding van ex-gezondheidsminister Salvador Illa. De partij gaat van 17 naar 33 zetels in het Catalaanse parlement, dat 135 zetels telt. De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez had Illa naar Catalonië gestuurd om de separatisten van hun meerderheid te houden, maar dat is ondanks de verkiezingszege niet gelukt. Wel zag Sánchez in Catalonië zijn rivalen van de Volkspartij (PP) verliezen.

De winst van de sociaaldemocraten lijkt de machtsverhoudingen in Catalonië niet ingrijpend te wijzigen. De onderling verdeelde separatistische partijen hebben samen 74 zetels en zouden weer een regering kunnen vormen. De PP en de rechts-liberale Ciudadanos verloren fors. Ze werden 'rechts' gepasseerd door de conservatieve Spaans-nationalistische partij Vox die met elf zetels in het parlement zijn intrede maakt. Vox heeft daarmee meer zetels dan de PP en Ciudadanos samen.

Een separatistische regering heeft in 2017 een chaotisch referendum gehouden waar voornamelijk voorstanders van de afscheiding van Spanje hun stem uitbrachten. Dat werd gebruikt om de onafhankelijkheid uit te roepen, maar het leidde tot ingrijpen van Madrid dat de Catalaanse regering afzette. Bij de verkiezingen die eind dat jaar werden gehouden kregen de separatisten samen 47 procent en dankzij het kiesstelsel weer een meerderheid in het Catalaanse parlement.

Meer uit Buitenland

Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

19 minuten geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

1 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

1 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

2 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

5 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

5 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

7 uur geleden