Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senioren smeren steeds minder tegen de zon

Senioren smeren steeds minder tegen de zon

ZOETERMEER (ANP) - Hoe ouder mensen zijn, hoe minder vaak ze zich insmeren tegen de zon. Terwijl juist senioren meer kans hebben op huidkanker. En bij het zien van een verdachte plek op de eigen huid, talmt ook nog eens de helft met een bezoekje aan de dokter.

De organisatie van de nieuwe Huidkankerweek, die vanaf maandag mensen bewust moet maken van de gevaren, concludeert dit op de uitkomsten van een volgens eigen zeggen representatieve steekproef onder 1190 Nederlandse vijftigplussers.

Van de vijftigers smeert nog bijna driekwart de huid in voorafgaand aan bijvoorbeeld een wandel- of fietstocht in de zon. Maar van de zeventigplussers pakt nog maar de helft tube, flacon of spuitbus.

Smeren

Van de mensen die wel smeren doet nog niet eens de helft (45 procent) het echt goed genoeg (minstens elke twee uur). Petten of hoeden tegen de zon zijn ook al geen gemeengoed: slechts 38 procent zet buiten iets op het hoofd.

Hoewel huidkanker een van de meest voorkomende kankers in ons land is en een snelle aanpak van groot belang is, maakt slechts een op de tien vijftigplussers uit het onderzoek zich er zorgen om. Ze controleren de huid ook niet vaak genoeg.

De initiatiefnemers van de Huidkankerweek willen iedereen zoveel mogelijk bestoken met tips, via onder meer YouTube en tv-zender ONS. De week duurt tot en met 26 juni. De campagne wordt georganiseerd door onder andere Bureauvijftig, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie NVDV en ouderenbond ANBO.

Meer uit Binnenland

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

14 minuten geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

29 minuten geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

2 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

2 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

3 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

3 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

3 uur geleden