Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senatoren zetten in op kort proces tegen Trump

Senatoren zetten in op kort proces tegen Trump

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Senaat gaat vanaf volgende week als een soort rechtbank bepalen of ex-president Trump schuldig is aan het aanzetten tot een opstand. Senatoren van zowel Democratische als Republikeinse huize willen het impeachmentproces over Trumps rol bij de bestorming van het parlement kort houden.

Leiders van beide partijen zijn nog in gesprek over de details van de rechtszaak. Trump is de eerste die er twee keer mee wordt geconfronteerd.

"Het proces is niet iets dat maanden of weken in beslag moet nemen, maar dagen", zei de Democratische senator Tom Carper woensdag na een gesprek met president Joe Biden. Het installeren van de regering, de uitvoering van nieuw beleid en de aanpak van de coronacrisis hebben wat hen betreft prioriteit.

Geen noodzaak

Sommige Republikeinen hebben ook geen behoefte aan langdurige zittingen. Senator en Trump-bondgenoot Lindsey Graham ziet geen noodzaak om getuigen op te roepen of uitgebreid materiaal te gaan verzamelen. Wat hem betreft wordt vooral gekeken naar de toespraak waarin Trump zijn aanhangers volgens de Democraten heeft uitgelokt en opgehitst. Het zou niet in het belang van de Republikeinen zijn om uitgebreid in te gaan op Trumps eindeloze en ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude, klinkt het in Washington.

Trumps advocaten stapten afgelopen weekend op, maar zijn inmiddels vervangen. De Democraten hopen met het proces onder meer te bereiken dat Trump zich niet verkiesbaar kan stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.

Gering

De kans dat Trump schuldig wordt bevonden wordt gering geacht. Daarvoor zouden minstens 17 van de 50 Republikeinse senatoren ermee moeten instemmen, en dat is gezien eerder stemgedrag onwaarschijnlijk. Biden zei eerder geen veroordeling van zijn voorganger te verwachten.

De aftrap van het impeachmentproces staat voor volgende week dinsdag op de agenda.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

3 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

4 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

6 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

6 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

7 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

8 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

10 uur geleden