Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senatoren VS stemmen deze week over sancties tegen Nord Stream 2

Senatoren VS stemmen deze week over sancties tegen Nord Stream 2

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse Senaat stemt naar verwachting deze week over de invoering van strenge sancties tegen de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt. De pijplijn is omstreden, omdat de Amerikanen vrezen dat die de Russische regering helpt de greep op Europa te versterken. Het Republikeinse congreslid Ted Cruz diende het voorstel voor hernieuwde sancties in.

Als het voorstel van Cruz en enkele andere Republikeinse senatoren wordt aangenomen, krijgen alle bedrijven en personen die betrokken zijn bij de bouw of exploitatie van de gaspijpleiding te maken met strafmaatregelen. Personen zouden de VS niet meer in kunnen. Ook zouden de bezittingen van betrokkenen zo veel mogelijk bevroren worden.

Naast de vrees voor grotere Russische invloed in Europese aangelegenheden, zijn de VS ook bezorgd om de gevolgen voor Oekraïne. Dat land verdient nu nog aan de doorvoer van gas via andere Russische pijpleidingen die over Oekraïens grondgebied lopen, maar doordat Nord Stream 2 door de Oostzee gaat loopt het buurland deze inkomsten mis.

Conflicten

De verdeling tussen Republikeinen en Democraten in de honderd zetels tellende Senaat is gelijk. Om verder te kunnen met het voorstel moet Cruz minstens zestig voorstanders vinden. Zowel Republikeinen als Democraten zijn bezorgd om Rusland en Nord Stream 2. Maar sommige Democraten vrezen dat de sancties voor conflicten met Duitsland en andere lidstaten van de Europese Unie zorgen. Dat komt slecht uit nu de VS en de EU zich als verenigd front moeten presenteren tegenover de Russische president Vladimir Poetin. Die wakkert met de troepenopbouw aan de Russisch-Oekraïense de angst aan voor een invasie van Oekraïne.

"Ik vind Nord Stream 2 niets, maar het idee om nu een van onze allerbelangrijkste bondgenoten in de ogen te prikken lijkt meer op theater", zei de Democraat Mark Warner.

Nord Stream 2 was eerder al het mikpunt van Amerikaanse sancties, maar president Joe Biden hief die vorig jaar op. Het infrastructuurproject werd na vertragingen in september afgerond. Er stroomt nog altijd geen aardgas door de leiding, omdat een vergunning van de Duitse toezichthouder voor energienetwerken op zich laat wachten. Biden gaat ervan uit dat de EU in het geval van een Russische inval van Oekraïne een blokkade van Nord Stream 2 zal steunen.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

3 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

9 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden