Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senatoren VS stellen vragen aan verdediging Trump en aanklagers

Senatoren VS stellen vragen aan verdediging Trump en aanklagers

WASHINGTON (ANP) - Nadat het verdedigingsteam van oud-president Donald Trump in het impeachmentproces vrijdag had bepleit waarom de Senaat Trump niet moet veroordelen wegens diens rol in de bestorming van het Capitool, konden de senatoren vragen stellen aan de advocaten en de aanklagers. De Democraten vroegen onder meer of Trumps ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude diens achterban hebben geradicaliseerd. De Republikeinen vroegen op hun beurt of het "showproces" bedoeld was om Trump in diskrediet te brengen.

Senatoren van beide partijen wilden weten wat Trump op 6 januari deed om te helpen een einde te maken aan het geweld bij het Capitool. "De reden waarom die vraag maar gesteld blijft worden, is omdat het antwoord 'niets' is", zei een Democrate.

Senator Bernie Sanders, ook een Democraat, kwam in aanvaring met een van Trumps advocaten, die weigerde te zeggen of Trump wel of niet had gelogen door te beweren dat er grootschalige verkiezingsfraude was gepleegd. "Mijn oordeel is niet relevant in deze zaak", was alles wat advocaat Michael van der Veen erop wilde zeggen.

Eerder op de dag gebruikten Trumps advocaten slechts 3 van hun 16 spreekuren om aan te voeren waarom Trump volgens hen niet veroordeeld zou moeten worden. Volgens hen hebben de Democraten de woorden die Trump uitsprak bij zijn speech tot zijn aanhangers op 6 januari uit hun context gehaald. Daarnaast haalden de advocaten uit naar de Democraten omdat die zich volgens hen ook van opruiend taalgebruik hadden bediend. Het impeachmentproces is volgens de verdediging vooral bedoeld om "een politieke tegenstander te elimineren".

Zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd wordt het proces hervat. Mogelijk zal er die dag al gestemd worden over een eventuele veroordeling. De benodigde tweederdemeerderheid van 67 stemmen voor een veroordeling wordt dan waarschijnlijk niet gehaald.

Vrijdag eindigde de sessie in de Senaat echter met een zeldzaam blijk van eensgezindheid. Dat was toen Capitoolpolitieagent Eugene Goodman de Congressional Gold Medal werd toegekend, de hoogste eer die het Amerikaanse parlement iemand kan geven. Goodman lokte op 6 januari de aanvallers weg van de Senaatszaal en waarschuwde meerdere parlementariërs die de verkeerde kant op renden. Goodman nam de medaille in ontvangst onder een staande ovatie.

Trump is de eerste president tegen wie tweemaal een impeachmentprocedure is gevoerd. Hij is momenteel aangeklaagd voor het aanzetten tot een opstand in verband met de Capitoolbestorming. In de voorgaande dagen probeerden de Democratische aanklagers met videobeelden hard te maken dat Trump zijn aanhangers heeft opgeruid om het Capitool te bestormen, waar parlementariërs toen bijeen waren om de verkiezingszege van Joe Biden te bekrachtigen.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

1 uur geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

4 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

6 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

8 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

8 uur geleden