Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

"Het lijkt alsof toezichthouders de problemen kenden, maar niemand ingreep", zei de Democraat Jon Tester. "Je hoeft geen accountant te zijn om erachter te komen wat er aan de hand was." Hij wees erop dat moet worden nagegaan of er gebreken zijn in de wetgeving rond banken of het toezicht op die sector.

"Het omvallen van Silicon Valley Bank, Signature Bank en de algehele chaos in de bankensector zijn het directe gevolg van het falen van toezichthouders, waaronder de organisaties die hier vandaag zijn", zei de Republikein Steve Daines.

Bankrun

De Senaat ondervroeg onder andere Michael Barr, bij de centralebankenkoepel Federal Reserve verantwoordelijk voor bankentoezicht. Hij wees erop dat de Silicon Valley Bank "verschrikkelijk slecht" was in het beperken van de risico's rond hun balans. "De risico's waren er, toezichthouders wezen daarop, maar de bank deed niets", verdedigde hij het optreden door de Fed.

Silicon Valley Bank kwam in de problemen doordat veel klanten, vooral in de techsector, door economische tegenslag meer geld nodig hadden dus hun tegoeden bij de bank aanspraken. Tegelijkertijd waren obligaties die in de periode met lage rentes waren gekocht veel minder waard geworden door de gestegen rentes. Die kon de bank alleen met verlies verkopen, dus haalde de directie geld op via een aandelenuitgifte. In de onrust die daarop volgde ontstond een bankrun, waarbij klanten massaal geld van hun rekeningen haalden. Later ging ook de New Yorkse Signature Bank ten onder aan een bankrun.

Jaarlijkse stresstesten

Barr kreeg ook een kritische vraag over de jaarlijkse stresstesten die de Fed uitvoert om te kijken hoe goed Amerikaanse banken bestand zijn tegen langere periodes van economische tegenslag. De Republikein John Kennedy vroeg zich af waarom de risico's rond scherp stijgende rentes niet meer aandacht hadden gekregen. "Het is alsof iemand een coronatest kwam halen, maar werd getest voor cholera", zei hij.

De vicevoorzitter van de Fed antwoordde daarop dat het inderdaad "nuttig" zou zijn hogere rentes mee te nemen in de stresstests. Hij beloofde te onderzoeken hoe die tests verbreed kunnen worden.

Minder streng

Enkele Democraten, zoals Elizabeth Warren, hadden kritiek op het versoepelen van het toezichtsregime voor kleinere banken in 2018, toen de Republikein Donald Trump president was. Het toezicht op kredietverstrekkers met een balanstotaal tussen de 100 miljard en 250 miljard dollar werd daarbij minder streng dan eerder was bepaald in de Dodd-Frank-wetgeving. Die moest er na de financiële crisis van 2008 voor zorgen dat banken minder risico's zouden nemen.

Barr erkende dat de kapitaal- en liquiditeitseisen voor de middelgrote banken waarschijnlijk weer strenger moeten worden. Martin Gruenberg, hoofd van de overheidsdienst die tegoeden verzekert, zei dat het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank hebben aangetoond hoe problemen bij middelgrote banken "gevolgen kunnen hebben voor de financiële stabiliteit."

Meer uit Buitenland

Honderdduizenden pelgrims bidden voor paus Leo in Portugal

LISSABON (ANP) - Honderdduizenden gelovigen kwamen maandagavond bijeen in het heiligdom van Fátima in Portugal om te bidden voor de nieuwbenoemde paus Leo XIV en om te bidden voor wereldvrede. Er zouden ongeveer 270.000 pelgrims naar het heiligdom zijn gekomen, onder andere uit Portugal, Spanje, Polen, de VS, Paraguay, Mauritius en Taiwan, aldus kerkelijke functionarissen.

21 minuten geleden
83 miljoen mensen wereldwijd ontheemd: opnieuw recordaantal

GENÈVE (ANP) - Conflicten en natuurrampen hebben in 2024 geleid tot een recordaantal ontheemden. Wereldwijd steeg het aantal ontheemden dat in eigen land op de vlucht moest slaan naar 83,4 miljoen mensen. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2023 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden. Dit staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

23 minuten geleden
Antiterreurpolitie VK onderzoekt brand bij huis Starmer

LONDEN (ANP) - De ingang van het huis van de Britse premier Keir Starmer is maandagochtend beschadigd door een brand. De antiterreurpolitie leidt uit voorzorg het onderzoek naar de brand en onderzoekt of er een verband is met twee andere recente branden, meldt de Londense Metropolitan Police. Niemand raakte gewond.

2 uur geleden
Zelensky wil Trump bij vredesgesprekken in Istanbul

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.

8 uur geleden
Modi waarschuwt Pakistan: we zullen krachtig reageren op terreur

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.

9 uur geleden
Hamas heeft Amerikaans-Israëlische gijzelaar vrijgelaten

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.

10 uur geleden
Media: Amerikaans-Israëlische gijzelaar na vrijlating naar Trump

JERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.

12 uur geleden