Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senator wil bezwaar maken bij goedkeuring overwinning Biden

Senator wil bezwaar maken bij goedkeuring overwinning Biden

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeinse senator heeft aangekondigd bezwaar te zullen maken als het Amerikaanse Congres de uitslag van de presidentsverkiezing moet goedkeuren. Dat is normaliter een formaliteit, maar als klachten worden ingediend kan dat volgens Amerikaanse media leiden tot een urenlang debat waarbij ook gestemd moet worden.

Het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, moet op 6 januari de stemmen van het kiescollege tellen. Daarna wordt vastgesteld dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. De huidige president Donald Trump, een Republikein, heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven en houdt vol dat is gefraudeerd. Pogingen om dat voor de rechter aan te tonen, mislukten.

Republikein Josh Hawley heeft nu als eerste senator aangekondigd te zullen dwarsliggen in het Congres. Hij doet dat volgens een verklaring namens de "miljoenen kiezers die zich zorgen maken over de integriteit van de verkiezingen". Ook partijgenoten van Hawley in het Huis van Afgevaardigden hebben aangekondigd te zullen protesteren.

Mitch McConnell

Die klagers brengen de top van hun partij in een lastig parket. De Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat Mitch McConnell zou zijn partijgenoten achter gesloten deuren hebben gevraagd zich niet te verzetten bij de goedkeuring van de verkiezingsuitslag.

McConnell zit naar verluidt niet te wachten op een openbaar spektakel dat voor nog meer verdeeldheid kan zorgen binnen zijn partij. Republikeinen moeten dan besluiten of ze de uitslag van de verkiezingen willen verdedigen of de Trump willen laten zien hoe loyaal ze zijn.

Kleine kans

De kans dat Trump-aanhangers in het Congres de uitkomst van de verkiezingen alsnog kunnen beïnvloeden, wordt als uitermate klein gezien. De Republikeinse senator Susan Collins reageerde dan ook geërgerd op het initiatief van haar partijgenoot Hawley.

Collins wees erop dat de klachten over vermeende verkiezingsfraude al zijn verworpen voor de rechter. "Ik vraag me af waarom hij dit doet", zei ze volgens Politico over Hawley. Senator Collins benadrukte dat ze zelf "absoluut" zal instemmen met het goedkeuren van de verkiezingsuitslag, tenzij ze wordt geconfronteerd "met een heel onverwachte onthulling".

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

2 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

2 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

4 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

4 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

4 uur geleden
Twee grote bosbranden in Frankrijk bedwongen

PARIJS (ANP) - In Frankrijk, dat deze droge en hete zomer aanhoudend met bosbranden kampt, zijn enkele grote branden bedwongen. In het westelijke departement Maine-et-Loire kon de brandweer twee branden onder controle brengen die maandag waren uitgebroken. Waakzaamheid blijft geboden: door hitte, wind en zeer droge lucht kunnen de branden makkelijk oplaaien, benadrukken de autoriteiten.

5 uur geleden