Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaatsleiders VS botsen over impeachment Trump

Senaatsleiders VS botsen over impeachment Trump

WASHINGTON (ANP) - De eensgezindheid onder de Democratische en Republikeinse leiders in de Amerikaanse Senaat van na de bestorming van het Capitool vorige week, maakt door de tweede impeachment van president Donald Trump weer plaats voor verdeeldheid. De Democratische fractievoorzitter Chuck Schumer wil vaart achter de procedure zetten, terwijl zijn Republikeinse tegenhanger Mitch McConnell het proces lijkt te willen afremmen.

Donderdag stemde een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse parlement, ervoor om voor de tweede keer een afzettingsprocedure tegen Trump te beginnen. De president wordt deze keer beschuldigd van aanzetten tot een opstand. Nu het Huis de aanklacht heeft geformuleerd en heeft goedgekeurd, is de Senaat aan zet, maar hoe de procedure hierna gaat verlopen is nog onzeker.

De Democratische fractieleider Schumer zei woensdag dat het proces in de Senaat wat hem betreft nog in de laatste week van Trumps ambtstermijn kan worden gevoerd. Ook wil Schumer dat de Senaat bij veroordeling ook stemt over een verbod voor Trump om ooit nog mee te doen met de presidentsverkiezingen.

De Republikeinse leider McConnell sloot een snel proces woensdagavond echter uit. Hij gelooft niet dat Trump voor het einde van zijn ambtstermijn, die volgende week woensdag afloopt, nog op een eerlijk proces kan rekenen. "Zelfs als het proces in de Senaat deze week zou beginnen en snel zou verlopen, zal er geen eindoordeel zijn voordat Trump het Witte Huis heeft verlaten", aldus McConnell.

McConnell zei dinsdag dat de daden van Trump de huidige impeachment rechtvaardigen. De Republikeinse Senaatsfractieleider zou er ook blij mee zijn dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden de procedure hebben opgestart. De komende dagen moeten in het parlement echter in het teken staan van "het faciliteren van een veilige inauguratie en een ordelijke overdracht van de macht naar de aankomende regering-Biden", aldus McConnell.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Ruim 3300 aanhangers Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/AFP) - Tijdens de betogingen ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalni zaterdag in Rusland heeft de politie meer dan 3300 demonstranten gearresteerd. Dat meldt de protestmonitorgroep OVD-Info zondag.

4 uur geleden
Portugal kiest nieuwe president

LISSABON (ANP/DPA/BELGA) - In Portugal, dat bijzonder hard is getroffen door de coronapandemie, zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven presidentskandidaten, maar de zittende conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa is favoriet. Volgens opiniepeilingen kan de 72-jarige zo'n 70 procent van de stemmen behalen.

4 uur geleden
Flink minder dagelijkse coronadoden in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronadoden in Duitsland is het afgelopen etmaal flink lager dan op zaterdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 349 sterfgevallen tegen 879 een dag eerder.

7 uur geleden
Deel Chinese mijnwerkers na twee weken gered

PEKING (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers hebben volgens Chinese staatsmedia zondag elf van de 22 Chinese mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzitten na een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren.

9 uur geleden
Grote en lange stroomstoring in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Grote delen van Suriname hebben zaterdagavond vier tot vijf uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van de storing was een probleem op het netwerk van de stroomleverancier, de Elektriciteits Bedrijven Suriname (EBS). Dat heeft de lokale nieuwssite Starnieuws zaterdagavond gemeld.

9 uur geleden
Zware aardbeving op Antarctica nabij Chileense basis

SANTIAGO (ANP) - Op Antarctica heeft zaterdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 7 tot 7,1 plaatsgevonden, vlakbij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei. De Chileense autoriteiten hadden inwoners op Antarctica opgeroepen "de kust te verlaten" vanwege mogelijk tsunamigevaar, maar die waarschuwing werd later ingetrokken.

9 uur geleden
VS roepen China op te stoppen met intimideren van Taiwan

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse regering heeft China opgeroepen zijn "militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan" stop te zetten. In plaats van de campagne om zijn buren te "intimideren" zou Peking het gesprek moeten aangaan met de democratisch gekozen regering van Taiwan, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gedrag van China ten opzichte van Taiwan en andere buurlanden is volgens het ministerie zorgwekkend.

10 uur geleden