Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaatsleiders akkoord over procedure impeachment Trump

Senaatsleiders akkoord over procedure impeachment Trump

WASHINGTON (ANP) - Leiders van de Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben maandag een overeenkomst gesloten over de regels die van toepassing zullen zijn tijdens het impeachmentproces dat dinsdag begint tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Het proces begint volgens Amerikaanse media met een debat van vier uur over de vraag of de procedure grondwettelijk is. Volgens de advocaten van Trump is dit niet het geval, omdat hij geen president meer is. Na het debat volgt een stemming, waarbij naar verwachting een meerderheid van de Senaat zal aangeven dat het proces juridisch door de beugel kan.

De Democratische aanklagers en de advocaten van Trump krijgen ieder zestien uur de tijd om hun zaak te bepleiten. Het is onduidelijk of beide partijen die tijd ook volledig gaan benutten. Het proces gaat ook komend weekend verder. Een advocaat van de oud-president had aanvankelijk gevraagd het proces zaterdag te laten stilleggen vanwege de sabbat, maar kwam daar later op terug.

Onduideljik

Onduidelijk is of ook getuigen worden opgeroepen. Daar kan nog over worden gestemd. Trump komt volgens zijn advocaten niet vrijwillig getuigen, maar er zou besloten kunnen worden om hem te dagvaarden. Senatoren krijgen ook zelf de mogelijkheid om vragen te stellen aan de advocaten of aanklagers, die impeachmentmanagers worden genoemd.

"Met deze regels zal het proces zijn doel bereiken, de waarheid en verantwoordelijkheid achterhalen", zei de Democraat Chuck Schumer bij CNN. De Senaat moet dinsdag nog wel instemmen met de procedure.

Het impeachmentproces tegen Trump werd in gang gezet na de bestorming van het Capitool vorige maand. De oud-president zou hebben aangezet tot een opstand. Om Trump schuldig te bevinden moet een twee derde meerderheid in de Senaat hiermee instemmen. De verwachting is dat dit aantal niet gehaald zal worden.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

7 minuten geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

4 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

6 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

6 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

7 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

7 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

8 uur geleden