Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Senaat VS tart Trump door defensienota goed te keuren

Senaat VS tart Trump door defensienota goed te keuren

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Senaat heeft een defensienota aangenomen ondanks een dreiging van scheidend president Donald Trump om die wet met een veto te torpederen. Dat een meerderheid van de senatoren voor de wet stemde, is opvallend omdat Trumps Republikeinse partij de meerderheid heeft in het hogerhuis van het Amerikaanse parlement.

Eerder deze week stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de dienst uitmaken, al voor de nota die 740 miljard dollar voor uitgaven aan defensie vrijmaakt. De jaarlijkse defensienota is sinds 1961 altijd goedgekeurd.

President Trump heeft geëist dat het Congres een passage uit de telecommunicatiewet schrapt die socialemediabedrijven beschermt tegen aansprakelijkheid, en heeft gedreigd de jaarlijkse defensienota tegen te houden als het Congres daar niet aan meewerkt. Zo wil Trump wraak nemen op de socialemediabedrijven, die hem oneerlijk zouden hebben behandeld in aanloop naar de verkiezingen. Zo plaatste Twitter bijsluiters bij berichten waarin de president leugens, onwaarheden en ongefundeerde claims bezigde.

Legerbases

Ook wil Trump niet dat legerbases die nu nog zijn vernoemd naar generaals van de Confederatie, de zuidelijke staten die in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) vochten voor het behoud van de slavernij, worden omgedoopt.

Omdat een Senaatsmeerderheid van minstens 75 leden de nota heeft goedgekeurd, moet president Trump er wel zijn handtekening onder zetten. Doordat de nota door meer dan een tweederdemeerderheid wordt gesteund, kan Trump die niet meer tegenhouden. De president heeft met zijn dreiging om de nota tegen te houden zijn partijgenoten tegen zich in het harnas gejaagd.

Meerdere parlementariërs, onder wie prominente Republikeinen, hebben gezegd dat zij een eventueel presidentieel veto zullen trotseren. Als de defensienota niet voor het einde van de zittingstermijn van het huidige Congres, eind deze maand, wordt goedgekeurd, leidt dat tot een loonsverlaging voor militair personeel en een onderbreking van enkele projecten die als belangrijk worden beschouwd.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

1 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

2 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

6 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

8 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

8 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

9 uur geleden